Vastahankaan – Nastolan kesänäyttely – EDIT

Sulje

Sulje

Vastahankaan – Nastolan kesänäyttely

Nastolan kesänäyttely Vastahankaan levittyy pitkin vanhan kunnantalon tyhjäksi jääneitä toimistotiloja, työ- ja neuvotteluhuoneita, käytäviä ja pihaa. Taidemaalari Kaarlo Staufferin kuratoima näyttely esittelee niin maalauksia kuin video- ja äänitaidetta, valokuvaa, grafiikkaa ja veistoksia.

Vuodesta 2016 järjestetty Nastolan kesänäyttely on nyt toisen kerran esillä Nastolan vanhalla kunnantalolla. Tämänvuotisen kokonaisuuden on kuratoinut nastolalaisyntyinen taidemaalari Kaarlo Stauffer.

Nastolan kesänäyttely Vastahankaan levittyy pitkin vanhan kunnantalon tyhjäksi jääneitä toimistotiloja, työ- ja neuvotteluhuoneita, käytäviä ja pihaa. Se ottaa tilaa haltuun yllättävilläkin tavoilla. Jo pihalla näyttelykävijä kohtaa Mika Helinin tilateoksen Umwelt (2020), joka rakentuu vanhaan asuntovaunuun ja sen ympärille. Jäänteet kunnantalon alkuperäisestä käyttötarkoituksesta, kuten kellot, puhelimet tai pistorasiat, ovat myös päätyneet osaksi näyttelyä ja sen installointia. Esimerkiksi Hanna Hyyn psykedeelissävytteisten maalausten ripustus hyödyntää hauskasti toimiston seiniltä löytyviä vanhoja rakenteita.

Taiteilijoiden joukko on kesänäyttelylle tyypilliseen tapaan varsin runsas ja monipuolinen. Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat edustavat pääosin nuorempaa taiteilijapolvea, ja ovat tulleet tutuiksi viime vuosina erityisesti taiteilijavetoisista gallerioista ja taidekoulujen näyttelyistä. Esillä ovat muun muassa SIC-gallerian taustavoimista tutut Maija Luutonen ja Bogna Wisniewska, Kosminen-gallerian Anna Niskanen sekä galleriatoiminnastaan jo luopunut Sorbus-kollektiivi videoteoksellaan Wild Is The Wind (2019), joka nähtiin viime kesänä myös Titanik-galleriassa Turussa. Paljon viime vuosina kiinnostusta herättänyt Joel Slotte on mukana suurikokoisilla, miltei fotorealistisilla, maalauksillaan.

Yksi erityisen onnistuneesti poikkeuksellista näyttelytilaa hyödyntävä teos on Eeva Lietosen, Essi Niemisen ja Frans Nybackan Herkkuhuone (2020), joka levittyy tilassa moniulotteisena kokonaisuutena. Monelta suunnalta koettava kolmen taiteilijan yhteisteos pitää sisällään maalauksia ja piirroksia, tekstiilejä sekä kolmiulotteisia osia. Teoksen läpi voi kulkea ja sitä voi tarkastella monelta suunnalta.

Hanna Hyy: Fantasy Champion (2020)

Vastahankaan-näyttelyä hallitsee rento ja vaivaton ote. Vaikka kesänäyttelyä voi lähteä katsomaan matalalla kynnyksellä, se tarjoaa raikkaan näkökulman ajankohtaiseen taiteeseen. Kuraattori Staufferin tavoite tarjota laadukasta nykytaidetta sekä kuntalaisille että taideharrastajille on hienosti onnistunut.

Vastahankaan-näyttelyn taiteilijat ovat Dorian Bajramovic, Matilda Enegren, Mika Helin, Hanna Hyy, Hermanni Keko, Savu Korteniemi, Hannele Kumpulainen, Eeva Lietonen, Maija Luutonen, Essi Nieminen, Anna Niskanen, Jussi Niskanen, Frans Nybacka, Ida Palojärvi, Sanni Saarenpää, Antti Sepponen, Sorbus-kollektiivi, Kaarlo Stauffer, Joonas Siren, Joel Slotte, Oskari Tolonen, Kirsti Tuokko ja Bogna Wisniewska.

 

Nastolan Kesänäyttely Vastahankaan on avoinna 30.8. asti

Nastolan Vanha Kunnantalo
Pekkalantie 5, Nastola

 

 

Artikkelikuva: Joel Slotte, Ritarikokelas (2020)

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *