Valon kuvat ja äänet – EDIT

Sulje

Sulje

Valon kuvat ja äänet

Maija Annikki Savolainen tekee valokuvauksen prosessin näkyväksi ja kuuluvaksi, jopa konkreettiseksi ja kasvavaksi.
Turussa Titanik-galleriassa vielä tämän viikon ajan esillä oleva Maija Annikki Savolaisen näyttely Preesens / Presenceness ei oikeastaan koostu valokuvista – valon kuvista kylläkin. Niiden lisäksi se on valon muotoja, ääniä ja metamorfooseja.

Maija Annikki Savolainen tekee valokuvauksen prosessin näkyväksi ja kuuluvaksi, jopa konkreettiseksi ja kasvavaksi. Turussa Titanik-galleriassa vielä tämän viikon ajan esillä oleva Maija Annikki Savolaisen näyttely Preesens / Presenceness ei oikeastaan koostu valokuvista – valon kuvista kylläkin. Niiden lisäksi se on valon muotoja, ääniä ja metamorfooseja. Näyttelyssään Savolainen kääntää valokuvauksen edelleen valoon perustuvana tapahtumana täysin toiseen muotoon ja materiaan. Hän kutsuu tätä tapahtumaa osuvasti valokuvaukselliseksi eleeksi. Ja millainen ele se onkaan! Sillä on valta antaa jopa kasvava elämä, mutta toisessa muodossaan se sattuu korviin niin, että tuntuu kuin oma pää räjähtäisi. Yhdessä äänitaiteilija Eero Pulkkisen kanssa toteutettu Vernal / Kevätvalo -teos on juuri se, joka tekee tilassa olemisesta hankalaa. Siinä auringonvalo aistitaan sensorien, lähettimien ja kaiuttimien kautta äänimaisemana. En osannut kuvitella, että aurinko kuulostaisi niin rajulta. Konkreettisesti teos näkyy näyttelytilassa lasilevyinä ja niiden väleissä kiemurtelevina johtoina. Niiden yläpuolella seinille piirtyy valon muotoisia jälkiä, jotka UV-valo paljastaa vasta pimeän tultua. Valon aine -teoksessa valosta kasvaa elämää. Kasvifysiologisessa koejärjestelyssä herneen pienet versot ovat jo nousseet pilkistämään jätesäkkeihin vedetyistä viilloista. Ne paistattelevat erilaisten sähkövalojen alla ja kasvavat eri tavoin valon aallonpituuksista riippuen. Siniset aallonpituudet kutsuvat kasvia kääntymään kohti valoa, punaiset puolestaan vaikuttavat kukintaan ja pituuskasvuun. Tätä en oikeastaan vielä näe kasvien ollessa niin alussa kasvussaan, mutta kasvi valon kuvana on niin runollinen, että en kestä. Savolaisen näyttelyssä orgaaninen kohtaa teknologian, lähes kivulias aistimus hienovaraisen symboliikan. Ristiriitaisessa vaikuttavuudessaan se osoittaakin hurjaa herkkyyttä. Herkkyyttä havaita pieniäkin muutoksia ja herkkyyttä tuntea tosi lujaakin.     Näyttely esillä 14.5.2017 saakka Titanik-galleria Itäinen Rantakatu 8 20700 Turku   Kuvat: Maija Annikki Savolaisen näyttelystä Paavo Lehtonen.]]>

Olen kuvataidekriitikko ja vapaa kirjoittaja. Aiemmin olen työskennellyt erilaisissa taidealan organisaatioissa näyttelytuotantoon ja viestintään liittyvissä tehtävissä. Kirjoittamista olen oppinut rakastamaan ja siinä minua kiehtovat erityisesti erilaiset mahdollisuudet sanallistaa jotakin sellaista, mikä ei välttämättä ole sanoin kerrottavissa. Vuonna 2021 työskentelen Koneen Säätiön apurahalla.

sanna@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *