Valon aikaan – EDIT

Sulje

Sulje

Valon aikaan

Kerttu Saalin Valon aikaan -näyttelyn aurinkoisista maalauksista on helppo pitää. Ne ovat kuin välähdysten jälkikuvia – aivan ei saa selvää, mistä niissä on kyse, mutta jotain tuttua on aina löydettävissä.

Kerttu Saalin (s. 1994) valoisista maalauksista on helppo pitää. Galerie Forsblomin Studiossa esillä olevan Valon aikaan -näyttelyn maalaukset ovat yksinkertaisesti kauniita. Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa opiskelevan ja Kuvaan Keväässä vuosi sitten esiintyneen Saalin teoksia on viime vuosina nähty muuan muassa Antonia Hambergin kuratoimissa Marcy-kotinäyttelyissä.

Saalin kädenjälki on hyvin tunnusomainen ja hänellä on selvästi pettämätön värisilmä. Maalausten pääosassa ovat aurinkoisen heleät värit, välkehtivä valo ja orgaaniset muodot. Abstrakteissa öljymaalauksissa voi hahmottaa hienoisia jälkiä esittävyydestä. Näyttelyn maalaukset ovat kuin välähdysten jälkikuvia – aivan ei saa selvää, mistä niissä on kyse, mutta jotain tuttua on aina löydettävissä.

Kerttu Saali: Aamukas, 2021

Näin alkukeväälle ajankohtaisesti nimetty Valon aikaan -näyttely on pieni ja kompakti.  Jokainen maalaus toistaa samankaltaista kiemurtelevaa muotoa ja jokaisella on oma harkitun oloinen värimaailmansa. On paljon keltaista, vaaleaa sinistä tai vihreää. Ei olekaan yllätys, että Saali on kertonut saavansa inspiraationsa taiteeseensa muun muassa auringonvalosta. Teosnimiä on annettu vuoden tai päivän kierron mukaan. Osalle maalauksista Saali on veistänyt ja maalannut itse näyttävät puistet kehykset, joissa voi tunnistaa aavistuksen rosoista kansallisromanttista muotokieltä. Kehysten myötä itse teos leviää maalauspohjan ulkopuolelle ja maalaus muotoutuukin lähemmäksi kolmiulotteista esinettä. Tämä ratkaisu tuo harmoniseen ja sievään kokonaisuuteen yllättävää ja tervetullutta särmää.

 

 

Kerttu Saali: Valon aikaan
Galerie Forsblom Studio 11.3.–3.4.2022

 

Artikkelikuva: Kerttu Saali, Polttava (Burning), 2021-22

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *