Sami Havia: Gush – EDIT

Sulje

Sulje

Sami Havia: Gush

Sami Havia on purskauttanut kankaalle sarjan vimmaisia teoksia, joista välittyvää huolettomuutta katsoo ilokseen. Gush-näyttelyssä yhtä olennaisia ja tärkeitä ovat kuitenkin myös luonnoslehtiöstä repäistyt sivut.

Sami Havia on purskauttanut kankaalle sarjan vimmaisia teoksia, joista välittyvää huolettomuutta katsoo ilokseen. Gush-näyttelyssä yhtä olennaisia ja tärkeitä ovat kuitenkin myös luonnoslehtiöstä repäistyt sivut.

gush [purskahdus ryöpsähdys ryöppy purskahtaa pursuta ryöpsähtää puuskahtaa purskua turskua purskahdella purskauttaa]
Sami Havian näyttelyssä Gush kankaat ja paperipinnat tihkuvat erilaisia pursuavia massoja, nesteitä ja mousseja, kuin suolenpätkiä tai maalituubin ryöpsähdyksiä. Murretuilla väriyhdistelmillä herkuttelevat teokset vaikuttavat ensisilmäykseltä impulsiivisilta purskahduksilta, mutta läheltä katsottaessa maalauksissa avautuu pikkutarkkoja makrotasoja, joita ei kaukaa hahmota. Aikaansaadut kontrastit saavat maalaukset näyttämään vähän siltä kuin useampi piirtäjä olisi käynyt kankaan ääressä vuorotellen öljypastellien, puuvärin, vahaliidun tai akryylimaalin kanssa. Havian varmaotteinen, mutta samalla rento sommittelu ja värinkäsittely on kaukana harkitsemattomasta. Maalauksissa kulkee mukana edelleen Havian taitamat sarjakuvamaisuus sekä klassisten ekspressionistien sävyt ja liikkeen tuntu, mutta hän vaikuttaa monipuolistuneen ja kehittyneen maalarina. Kookkaat maalaukset ovat saaneet rinnalleen samoja elementtejä pienemmässä mittakaavassa kokeilevia luonnosmaisia piirrustuksia. Pienikokoisissa teoksissa Havia on löytänyt käyttöönsä hiilen, jolla työskentelyn nopeus ja vaivattomuus tuntuu helpottaneen myös raskaamman öljymaalin käsittelyyn ryhtymistä. Niinpä kokonaisuuteen sisällytettyjen piirustusten mukanaolo tekee niistä yhtälailla tärkeitä ja olennaisia. Luonnoslehtiöstä repäistyt intiimit sivut ovat kuin portteja maalauksiin, ehkä yhtälailla taiteilijalle kuin katsojalle. Erityisesti luonnosmaisissa teoksissa häivähtää taustalla juuri ja juuri tunnistettavia kuva-aiheita, jotka ovat sulautuneet ja vääntyneet pursuaviksi massoiksi ja muodoiksi. Yhdessä on näkevinään huojuvia kirjapinoja, toisessa Yhdysvaltojen presidentin muotokuvan. Isommissa maalauksissa aistii ennemminkin erilaisia tunnetiloja, joiden välillä voi nautiskellen vaellella. Yhdessä näyttelyyn liittyvän tekstin kanssa maalauksista aukeaa ikkuna huolettomuuden ja hedonismin maailmaan, jossa Sofia Järnefeltin kirjoittamassa näyttelytekstissä mainittu ilmakuivatun kinkun rasva, marenki ja vuohenjuustosta vatkattu kermavaahto sotkeutuvat paitsi sormiin, myös kankaille ja luonnoslehtiöstä repäistyille sivuille.   Sami Havia: Gush 16.11.–3.12.2017 tm-galleria Erottajankatu 9  
Kuva: Sami Havia, Stacks, akryyli, öljypastelli, muste ja öljy paperille, 2017.]]>

Olen kirjoittaja ja taidehistorioitsija, ja työskennellyt kulttuurialan organisaatioissa nykytaiteen ja viestinnän parissa. Niin kirjoittamisessa kuin taiteessa kiehtoo usein enemmän prosessi kuin lopputulos.

rosa@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *