Ruoan jälkeen – EDIT

Sulje

Sulje

Ruoan jälkeen

Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Tuomo Tuovisen Whatever Makes You Happy Sorbus-galleriassa puolestaan pohtii ruoan terveysvaikutuksiin liittyviä uskomuksia.

Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Tuomo Tuovisen Whatever Makes You Happy Sorbus-galleriassa puolestaan pohtii ruoan terveysvaikutuksiin liittyviä uskomuksia. Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset ja ilmastonmuutos ovat aikamme suurimpa kysymyksiä. Lisäksi nälkä, siirtolaisuus ja sodat ovat kytköksissä toisiinsa. Ruokatuotannon ja kulutuksen vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti mittavia. Ruoan äärellä pohdimme myös yksilön vapautta suhteessa yhteiskuntaan. Ruokaan liittyvät eettiset ongelmat linkittyvät yksilön valintojen ja maailmanpoliittisten rakenteiden välillä. Voimmeko vaikuttaa valinnoillamme vai onko päätökset jo tehty puolestamme? Poliittisen valokuvan festivaalille on vaikea kuvitella ajankohtaisempaa aihetta juuri nyt. Ruoka ja ruokaan liittyvät ongelmat ja valinnat ovat nyt esillä monin eri tavoin ehkä enemmän kuin koskaan. PVF liikkuu valokuvataiteen ja kuvajournalismin välisellä rajapinnalla. Tarkkaa rajaa näiden välille onkin vaikea piirtää ja väliin mahtuu harmaa alue, johon festivaalin sisältö pitkälti asettuu. Itse näkisin hyvin dokumentaarisen ja toteavan valokuvan rinnalla mielelläni jotain vähän taiteellisesti haastavampaa ja kokeilevampaa kuvaa. Olisi virkistävää, jos näkökulma siihen mitä (poliittinen) valokuvataide voi olla, olisi laajempi. Nyt superajankohtaisen aiheen esitystapa on kovin perinteinen. PVF antaa valokuvien keinoin varsin päteviä perusteita teollisen ruokatuotannon haastamiseen, mutta terä jää harmillisesti vähän tylsäksi. Näyttelyn valokuvat eivät onneksi anna pelkästään valmiiksi pureskeltuja vastuksia, mutta hienojen kuvien edessä ja tärkeän aiheen äärellä tulee olo, että ne eivät sano juuri mitään, mitä ei olisi jo sanottu aiemmin. Näyttelyn teokset: Asunción Molinos Gordo, Freya Najade, Henk Wildschut, Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke. Mukana ovat myös Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille, Jaakko Keso & työryhmä. Keskiviikkona 5. huhtikuuta pidetään osana festivaalia keskustelutilaisuus valokuvasta ja aktivismista. Lisätietoja Facebookissa.


Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka 3.2.-29.4.2017 Suomen valokuvataiteen museo Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että ruoka on uusi uskonto?
Tähän kysymykseen etsii vastauksia Sorbuksessa parhaillaan nähtävä Tuomo Tuovisen näyttely Whatever Makes You Happy. Näyttely käsittää 25-minuuttisen kaksikanavaisen videoteoksen, joka käsittelee neljän päähenkilön kautta ruoan terveysvaikutuksiin ja hyvinvointiin liityviä ristiriitaisia uskomuksia. Tuovisen lukuisia lähteitä ja muun muassa Miguel de Unamunon teosta Pyhän miehen uhri (1930) lainaava käsikirjoitus puhuu aikamme vitsaukseksi muodostuneesta tutkimusten, terveysblogien, näennäistieteen ja silkan huuhaan sekamelskasta taitavasti ja hauskasti. Mustikkamyslistä muodostuu teoksessa kaikkiin vaivoihin tepsivä hyvinvoinnin symboli. Usko ja rituaalit todistavat voimansa. Islajan säveltämä musiikki yhdistettynä loistavaan komedialliseen ajoitukseen luovat teokselle vahvan intensiteetin. Teos onnistuu olemaan yhtäaikaa viihdyttävä ja koskettava. Teoksen rooleissa ovat Niina Hosiasluoma, Mikko Ensio Lehtonen, Tatu Nenonen ja Lotta Suomi. Koreografian on ohjannut Laura Jantunen.
Tuomo Tuovinen: Whatever Makes You Happy 10.3.–2.4.2017 Sorbus Vaasankatu 15, Helsinki

Kuva: Freya Najade – Tomatoes, 2012. From the series Strawberries in Winter.]]>

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *