Puhutaan säästä – EDIT

Sulje

Sulje

Puhutaan säästä

Michaela Caskován näyttely No weather what on hänen keräämillään luonnonmateriaaleilla – nokkosilla, sienillä, mustikoilla – värjätty teoskokonaisuus, jonka keskiössä ovat värit ja säätilat.

23/8/2020
Mustarinda, Hyrynsalmi

 All kinds of clouds and weathers today. Quick swim in ever-cold Ypykkä and collecting several kilos of punavyöseitikki in two plastic bags. Weeding garden benches and observing sun-based dyeing of yarns closed in jars for already 3 weeks.

 

Taiteilija Michaela Caskován päiväkirjamaisten merkintöjen mukana pääsee hetkeksi retkelle Kainuun metsiin, merenrannoille Suomenlinnaan ja Lapinlahden kaupunkiluontoon. Osa näyttelyn aineksista on peräisin taiteilijan Mustarindan ja HIAPin residensseissä viettämältä ajalta.

Caskován työskentely on muun muassa kuljeskelua, tarkkailua, keräilyä ja asioiden merkitsemistä. Galleria Ars Liberassa Kuopiossa esillä olevassa näyttelyssä No weather what on hänen keräämillään luonnonmateriaaleilla, kuten nokkosilla, sienillä ja mustikoilla, värjätty teoskokonaisuus, jonka keskiössä ovat värit ja säätilat.

Värjäysprosessi on läsnä tilassa nesteiden, liuosten, pigmenttijauheiden sekä värien käsittelyyn käytettyjen välineiden muodossa. Punajuuren, ruusunmarjan ja keltahelttaseitikin sävyt valuvat pitkin seiniä. Väriainesten alkuperäisestä olomuodosta kertovat paperista leikatut ja värjätyt kasvinosat sekä piirustukset, joiden läiskät syövät paperin huokoista pintaa.

Näyttely on osa taiteilijan Small Talks -teossarjaa, joka pohjaa säähän liittyviin huomioihin. Osana kokonaisuutta kunkin näyttelypäivän säätilat kirjataan ylös gallerian ikkunaan.

Caskován keräämistä aineksista ja merkinnöistä muodostuu paikkojen, ilmanalojen, tuoksujen ja askelten muistipolku, jota pitkin katsojakin voi kulkea. Eri puolilta kerättyjen kasvien solukoihin ja väriaineisiin on tallentunut kunakin päivänä vallinnut säätila, räystäspääskyn syöksyvä lentotapa, ja se, miltä kylmä Ypykänlampi tuntui uidessa 15 lämpöasteessa, tihkusateessa elokuisena alkuiltana.

Näyttelyn aikana taiteilija on kutsunut yleisöä yksi kerrallaan jakamaan kanssaan kupillisen keittoa. Myös kuraattori Selina Väliheikin kirjoittama kirje kuvaa, miten hyvän liemen keittäminen ja jakaminen yhdessä on kenties kaikki, mikä on olennaista. Sään lisäksi.

 

Michaela Casková: No weather what
Galleria Ars Libera
19.2.–7.3.2021

 

Kuva: Yksityiskohta Michaela Caskován teoksesta / Galleria Ars Libera

Olen kirjoittaja ja taidehistorioitsija, ja työskennellyt kulttuurialan organisaatioissa nykytaiteen ja viestinnän parissa. Niin kirjoittamisessa kuin taiteessa kiehtoo usein enemmän prosessi kuin lopputulos.

rosa@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *