Modern Love – EDIT

Sulje

Sulje

Modern Love

Näyttely Modern Love Helsinki Contemporaryssa esittelee neljä nousevaa maalaria. Hanna Hyyn, Lasse Juutin, Tuuli Kerättären ja Linda Roschierin teoksista välittyy maalauksen ilo ja palo, kokeilu ja kekseliäisyys.

Helsinki Contemporaryssa on esillä vielä tämän viikon loppuun saakka neljän nousevaksi maalariksi määritellyn taiteilijan ryhmänäyttely Modern Love. Hanna Hyyn, Lasse Juutin, Tuuli Kerättären ja Linda Roschierin teoksia yhdistää niistä välittyvä maalauksen ilo ja palo, kokeilu ja kekseliäisyys. 

Galleriatilan lattialla makoilevat Lasse Juutin suurikokoiset maalaukset flirttailevat veistoksellisuuden ja kolmiulotteisuuden kanssa. Niissä yllättävät asiat törmäävät ja yhdistyvät toisiinsa: teosten Nomadi (2021) ja Collector’s green (2021) muodot muistuttavat pingispöytää ja autoa tai peräkärryä ja sarkofagia. Sekä maalaukselliset että veistokselliset yksityiskohdat ovat onnistuneita. Katse liikkuu pitkin sarkofagin reunojen koristeita hymynaamoineen tai pysähtyy pingispöydän alaraunan verkossa lepäileviin palloihin. 

Näyttelyn teokset seikkailevat ja liikkuvat eri tavoin esittävän ja ei-esittävän skaalalla. Abstraktimpaan suuntaan kallistuvat Tuuli Kerättären hengästyttävän tiheät ja intensiiviset öljyvärimaalaukset. Jälki on jopa hurjaa, väriliitumaista ruudukkoa, viivaa ja pintaa. Teokset keskustelevat perinteen kanssa, ja niiden taustalla on kaikuja vuoropuhelusta muun muassa Franz Marcin muotokielen kanssa.

Linda Roschierin öljyvärimaalauksissa esittävät muodot saattavat pelkistyä viitteellisiksi, mutta yhteys säilyy esimerkiksi teosnimen kautta kuten ilmeisesti jääkiekkopaitojen innoittamassa teoksessa Sport star 2 (2021). Roschierin teokset  tarjoavat katsomisen ja löytämisen iloa myös sen kautta, että esillä olevat teokset keskustelevat keskenään: sommitelmat, muodot ja sävyt toistuvat useampina eri variaatioina.

Hanna Hyyn maalauksissa eloton muuttuu eläväksi ja persoonalliseksi, asetelmamaalaukset eräänlaisiksi muotokuviksi hänen maalatessaan erilaisia esineitä tai vaikkapa hyönteiskokoelman ikään kuin elävästä mallista. Öljy- ja vesiväreillä maalatut muodot ovat ihanan pulleita, sävyt selkeitä ja vahvoja mutta myös keveitä ja läpikuultavia. Hyyn leikkisä mutta huolellinen ote ulottuu myös mahtipontisen sympaattisiin teosnimiin, kuten Ötökän aika koittaa vielä (2021).

Hanna Hyy: Ötökän aika koittaa vielä / A Bug's Time Will Come, 2021 | Kuva: Jussi Tiainen

Installaatiokuva: Jussi Tiainen

Modern Love 19.12. saakka Helsinki Contemporaryssa.

 

Artikkelikuva: Linda Roschier Sport star 2, 2021, öljy kankaalle | Kuva: Jussi Tiainen

Olen kuvataidekriitikko ja vapaa kirjoittaja. Aiemmin olen työskennellyt erilaisissa taidealan organisaatioissa näyttelytuotantoon ja viestintään liittyvissä tehtävissä. Kirjoittamista olen oppinut rakastamaan, ja siinä minua kiehtovat erityisesti erilaiset mahdollisuudet sanallistaa jotakin sellaista, mikä ei välttämättä ole sanoin kerrottavissa.

sanna@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *