Maiju Salmenkivi: Happy Garden – EDIT

Sulje

Sulje

Maiju Salmenkivi: Happy Garden

Maiju Salmenkiven näyttely Happy Garden esittelee taitelijan viimeaikaisia maalauksia sekä työhuonetta imitoivan installaation, joka on koottu löydetyistä vanhoista lasi-ikkunoista, huonekasveista, maalin tahrimista pahveista ja nostalgisista rottinkikalusteista. Viehättävä tila onkin hieno kontrasti pimeään vuodenaikaan.

Maiju Salmenkiven näyttely Happy Garden esittelee taitelijan viimeaikaisia maalauksia sekä työhuonetta imitoivan installaation, joka on koottu löydetyistä vanhoista lasi-ikkunoista, huonekasveista, maalin tahrimista pahveista ja nostalgisista rottinkikalusteista. Viehättävä tila onkin hieno kontrasti pimeään vuodenaikaan. Maiju Salmenkiven (s. 1972) öljymaalauksissa on läsnä hänen tunnusomainen sivellinpyörteensä sekä Marc Chagallista muistuttava leijuva perspektiivi. Helsinki Contemporaryssa esillä olevan näyttelyn muodostavat pääosin pienehköt, toistensa kaltaiset maalaukset. Suurikokoiset ja näyttävät työt, kuten Levitation (2014–17), nousevat näin ollen teosten joukosta hienosti edukseen. Parhaimmillaan Salmenkiven maalaukset ovat, kun hän käyttää vahvoja neon- ja pastellivärien sekä mustan kontrasteja tai yhdistelee spraymaalia öljyväreihin. Kuva-aiheiltaan kiehtovimpia hänen työnsä ovat puolestaan silloin, kun niissä seikkailee jonkinlaisia omituisia hahmoja erikoisissa tilanteissa. Ehkä he ovat alieneita tai joogalentäjiä, joilla on kulmikkaat päät. Tunnelmassa on tällöin jotain hyvin taianomaista ja mystistä. Arkkitehtoniset elementit sekä urbaanit ja luonnonmaisemat puolestaan ovat useimpien maalausten kohtauspaikkoja. Salmenkiven teosten oma surrealistinen fantasiamaailma on hyvin tunnistettava. [caption id="attachment_7648" align="aligncenter" width="840"] Maiju Salmenkivi: Levitation (2014-2017)
Kuva: Jussi Tiainen[/caption] Uudenlaista ilmaisua Salmenkivi on kokeillut Wald-sarjan pienehköissä muste- ja akvarellitöissään. Ne ovat kenties jossain määrin irrallaan kokonaisuudesta, mutta samanlainen hämyinen tunnelma yhdistää niitä selvästi näyttelyn muihin töihin. Happy Garden on sulava yhdistelmä söpöä ja viileän outoa. Näyttely, jonka myötä sopii lipua kohti ydintalven synkkyyttä.


Maiju Salmenkivi kertoo teoksistaan ja työskentelystään lauantaina 2.12. klo 13-14 Helsinki Contemporaryssa.
Maiju Salmenkivi: Happy Garden 3.11.-3.12.2017 Helsinki Contemporary Bulevardi 10
Kuva: Maiju Salmenkivi: Shelter, 2016. Valokuva: Jussi Tiainen.]]>

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *