Magdalena Åberg & Anna Tahkola: among, within – EDIT

Sulje

Sulje

Magdalena Åberg & Anna Tahkola: among, within

Kahden taiteilijan, Magdalena Åbergin ja Anna Tahkolan, yhteisnäyttelyn ‘among, within’ teokset käsittelevät anatomiaa ja ihmiskehoja. Tahkolan tarkat lyijykynäpiirrokset yhdistyvät luontevasti Åbergin surrealistisiin öljymaalauksiin.

Kohta Taidehallissa esillä olevassa Magdalena Åbergin ja Anna Tahkolan among, within -näyttelyssä ensimmäisenä huomion kiinnittää sen kokeileva ripustus. Tällä kertaa tilaa ei ole jaettu kahtia taiteilijoiden kesken, vaan teokset on asetettu esille varsin vaivattoman tuntuisesti toistensa lomaan. Ratkaisu on onnistunut ja tukee kummankin teoksia mainiosti.

Magdalena Åberg (s. 1972) käsittelee maalauksissaan lääketieteen visuaalista historiaa elimellisyyden, terveyden ja sairauden teemojen kautta. Åbergin ensisijainen tekniikka on öljy puulle, mutta tässä näyttelyssä häneltä esillä myös lasitettuja keramiikkateoksia.

Åbergin maalauksia hallitsee harmoninen, samea väripaletti. Teoksissa vilisee elimiä: silmiä, aivoja, keuhkoja ja suolia, ja niiden läpileikkauksia. Hienovaraiset maalaukset tuovat mieleen surrealismin ja lääketieteelliset kuvitukset. Unenomaiset sommitelmat ovat osittain abstrakteja. Orgaaninen kuvakieli jatkuu pienissä keramiikkaveistoksissa (Vessels-sarja, 2019–20), jotka muistuttavat jonkinlaisia eksoottisia hedelmiä tai merenpohjan koralleja.

Anna Tahkolan (s. 1983) teokset ovat pääasiassa suuria lyijykynäpiirroksia. Niiden lisäksi hän on toteuttanut näyttelytilan erilliseen sivuhuoneeseen myös abstraktin seinämaalauksen There’s Something in the Air (2021), jonka värit ovat peräisin gallerian betonilattian kivensirujen väreistä. Tahkolan taitavat lyijykynäpiirrokset luovat hienon kontrastin Åbergin maalauksille. Piirroksissa on puhtaita ja hallittuja linjoja. Hän piirtää alastomia ihmiskehoja tarkasti ja kunnioittaen, miltei realistisina. Hän kokeilee kiinnostavasti erilaisia perspektiivejä ja leikittelee sujuvasti veden pinnan heijastumien luomilla vääristymillä.

Vaikka Tahkolan ja Åbergin tekniikat ja kuvakielet eroavat toisistaan, on heidän teoksensa helppo kuvitella osaksi samaa among, within -näyttelyn universumia. Kahden erilaisen taiteilijan yhteistyö on soljuvaa ja teoksistakin avautuu uusia ulottuvuuksia, kun niitä katselee rinnakkain.

Anna Tahkola, Endeavour, 2021. Grafiitti paperille, 240 × 150 cm. Valokuva: Noora Isoeskeli.

Magdalena Åberg & Anna Tahkola: among, within
25.3.—20.6.2021
Kohta Taidehalli

 

 

Artikkelikuva: Magdalena Åberg, Within (Oculus). Öljyväri puulle, 70 × 70 cm. Valokuva: Nina-Maria Oförsagd.

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *