Lasse Juuti: QUEUE – EDIT

Sulje

Sulje

Lasse Juuti: QUEUE

Lasse Juutin näyttely QUEUE HAM-galleriassa on vuodenvaihteen omaperäinen ja iloinen yllätys.

Lasse Juuti (s. 1990) työskentelee maalauksen, kuvanveiston ja installaation parissa. Hän maalaa suurikokoisia maalauksia, tai oikeastaan maalausinstallaatioita. Hänen teoksissaan vilahtaa viitteitä populaarikulttuuriin, sarjakuvaan ja ehkä jopa kubismiin. 

QUEUE-näyttelyä hallitsee gallerian pitkälle seinälle vieri viereen ripustettu korkeiden ja kapeiden maalausten, tai maalattujen hahmojen jono. Keitä nämä värikkäät, raitoihin ja pallokuvioihin pukeutuneet, kuin sirkuksesta karanneet veikeät tyypit ovat? Heidän pelkistetyissä, mutta ilmeikkäissä piirteissään on jotain samaa kuin amerikkalaisen George Condon maalausten vinksahtaneissa sarjakuvahahmoissa. Ne ovat hieman eriskummallisia, mutta silti hellyyttäviä.

Juutin kookkaat maalauspohjat ovat epätavallisia, geometrisia – tai kenties typografisia – muotoja, joilla hän leikittelee. Pohja on toisinaan täydellinen ympyrä, välillä se on saanut muotonsa maalauksen aiheen mukaan, joskus se taas muistuttaa kirjainta. Maalauskangas on paikoitellen jätetty paljaaksi. Tyhjän kankaan vastapainoksi hän on maalannut paksuja kerroksia värejä, herkullisia sekä ällöttäviä. Näyttelyn teosnimetkin viittaavat muun muassa keksitaikinaan ja piparkakkuihin. Karkkiväreillä maalatut teokset ovat yhtä aikaa suloisia ja äiteliä. Ilahduttavin niistä on kaksiosainen, yhteensä viisimetrinen, vadelmanpunainen Ähky, kuin iso, pullisteleva, pinkki Barbapapa.

Näyttelyssä nähdään maalausten ohessa veistoinstallaatioita, mutta ne jäävät tällä kertaa sivurooliin maalausten vallitessa tilaa. HAM-galleria ei ole gallerioista pienin. Tästä huolimatta Juutin maalaukset koettelevat gallerian rajoja, eikä muutama ylimääräinen neliömetri tilaa haittaisi ollenkaan. 

QUEUE jättää katsojalle varsin kylläisen ja tyytyväisen olon.

 

 

Lasse Juuti: QUEUE
12.1.2020 saakka HAM-galleriassa (Eteläinen Rautatiekatu 8)

Kuva: Lasse Juuti: QUEUE (näyttelynäkymä) © HAM/Sonja Hyytiäinen

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *