Kohtauksia pöydillä – EDIT

Sulje

Sulje

Kohtauksia pöydillä

Taidekoti Kirpilä on liian harvan tuntema ihastuttava yllätys keskellä Töölöä. Yllättävä on myös kokoelmien lomaan ovelasti piiloutuva Kohtauksia pöydillä -juhlanäyttely.

Taidekoti Kirpilä on liian harvan tuntema ihastuttava yllätys keskellä Töölöä. Yllättävä on myös kokoelmien lomaan ovelasti piiloutuva Kohtauksia pöydillä -juhlanäyttely. Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti, jossa on esillä hänen selvästi suurella ilolla ja rakkaudella keräämänsä suomalaisen taiteen kokoelma. Hulppean 340 neliöisen töölöläiskodin täyttää tunnettujen taiteilijoiden teokset 1850-luvulta aina 1980-luvulle asti. Nyt kokoelmien keskelle vaivihkaa ripoteltu Kohtauksia pöydillä -näyttely juhlistaa Taidekoti Kirpilän 25-vuotisjuhlavuotta. Kiinnostavien kansainvälisten ja suomalaisten taiteilijoiden teoksista koostuvan näyttelyn on kuratoinut taiteilija Jenna Sutela.


[caption id="attachment_7093" align="aligncenter" width="840"] Hayley Silvermanin hartsilla täytetyt keittokulhot ruokasalissa. Paavo Lehtonen / Taidekoti Kirpilä[/caption] Kohtauksia pöydillä on saanut innoituksensa Juhani Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl Rosenqvistin 1980-luvulla järjestämistä Kastanjankukkajuhlista, joita vietettiin aina alkukesällä Hesperian puiston kastanjapuiden kukkiessa. Näyttelyn teoksista muodostuu monimediainen kokonaisuus, joka tutkii ruoan ja syömisen rituaaleja, niin biologiaa kuin kulttuuria. Esillä on sekä installaatioita ja veistoksia että syötäviä ja kuunneltavia teoksia. Mukana on myös kontribuutioita tutkijoilta, suunnittelijoilta ja kirjoittajilta: berliiniläisen PWR Studion toteuttamasta näyttelyjulkaisusta voi lukea amerikkalaisen teoreetikon Benjamin Brattonin esseen. Kohtauksia pöydillä käsittelee ruokailun teemaa älykkäästi, mutta rennosti. Avajaisissa kuultiin Pariisissa asuvan japanilaisen Tomoko Sauvagen vesikulhoilla soitettua kokeellista musiikkia. Nyt häneltä esillä on samaa teemaa jatkava hienovarainen vesipisarainstallaatio Clepsydra. Kohtauksia pöydillä sulautuu hämmästyttävän luontevasti kuin osaksi Kirpilän taidekokoelmia. Raimo Saarisen upeassa Neosgaia-veistoksessa kastanjankukat ovat mukana ihan kirjaimellisesti. Amerikkalaisen Hayley Silvermanin surrealistiset kitsch-keitot ovat Kirpilässä juuri oikeassa paikassa. Rinnakkaiselo on täällä ihanan mutkatonta. Teosvalinnat ovat myös hauskan oivaltavia: museon ulkopuolelle Hesperian puistoon sijoitettu Hertta Kiisken sympaattinen Malja perhosille on ihmisten sijaan suunnattu siivekkäille näyttelyvieraille, mutta saattaa kenties kiinnostaa myös koiria. Näyttelyn taiteilijat ovat Benjamin Bratton, Hertta Kiiski, Melliferopolis, PWR Studio, Raimo Saarinen, Tomoko Sauvage, Hayley Silverman, Jenna Sutela & Elvia Wilk.
Taidekoti Kirpilä Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6. krs 00260 Helsinki Näyttely on avoinna 30.8.2017 saakka ke 14–18 ja su 12–16. Vapaa pääsy. Lue lisää: taidekotikirpila.fi
Kuva: Raimo Saarisen veistos Neosgaia kastajanpuun kera salissa. Paavo Lehtonen / Taidekoti Kirpilä.]]>

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *