Jotain on jäänyt kesken – EDIT

Sulje

Sulje

Jotain on jäänyt kesken

Kiasman Studio K:ssa on esillä vielä tämän viikon ajan Maija Luutosen maalaustaiteen rajoja laajentava näyttely Patch. Luutosen käsissä kaksiulotteinen materiaali, paperille tehty maalaus, taipuu kolmiulotteiseksi installaatioksi.

Maija Luutosen Patch -teoskokonaisuus hyödyntää oivaltavasti Kiasman Studio K:n yhdeksän metrin korkeutta ja sen suurta luonnonvaloa. Se on moniulotteinen kokonaisuus, joka toimii useassa tasossa niin kuvainnollisesti kuin fyysisestikin. Näyttelyä voi tarkastella joko lattiatasolta tai neljännen kerroksen parvelta ylhäältäpäin.

Patch rakentuu väreistä ja kuoseista. Se sisältää Luutoselle tuttujen keveiden paperitöiden lisäksi veistoksia ja tekstiilejä. Installaatio pelaa tehokkailla kontrasteilla. Materiaalit ovat kovia ja raskaita mutta myös pehmeitä ja herkkiä. Esineet ovat viimeisteltyjä mutta silti rouheita. Väreissä on vahvoja vastakohtia: oranssia ja sinistä, mustaa ja valkoista. Kokonaisuus on yhtä aikaa ylellinen sekä hieman karkea.

Korkealle ripustetuissa paperitöissä nähdään jälleen Luutoselle tyypillistä tarkkaa illuusionomaista maalausjälkeä, aaltoilevia muotoja ja pintoja sekä hienostuneita häivytyksiä. Niiden kuvat häilyvät jossakin esittävän ja abstraktin välimaastossa.

Patch tuo mieleen jonkinlaisen avantgardistisen muotiputiikin. Vaaterekillä roikkuu röykkiöittäin hienosti laskeutuvia suuria kankaita, silmissä vilistää lukuisia tyylikkäitä raitoja ja ruutuja. Pienet rekin vierelle asetetut veistokset ovat kengän muotoisia.

Luutosen näyttely jättää jälkeensä jokseenkin hämmentyneen tunteen. Jotain täällä on jäänyt kesken. Mitä tässä tilassa on tapahtunut? Tai milloin? Tuntuu kuin se olisi jokin lavaste, josta esiintyjät ovat karanneet. Ketkä ovat jättäneet nämä rutistuneet esineet jälkeensä? Miksi?

Maija Luutonen: Patch
Kiasma Commission by Kordelin
Studio K, Kiasma
9.2.–29.7.2018

Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *