Essi Kuokkanen: Blooming Snakes – EDIT

Sulje

Sulje

Essi Kuokkanen: Blooming Snakes

Viime syksynä Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnolla huomioidun Essi Kuokkasen taide liikkuu sarjakuvamaisen ja surrealistisen kuvaston välillä. Blooming Snakes on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Galerie Anhavassa ja se esittelee teoksia parin viime vuoden ajalta.

Essi Kuokkasen (s. 1991) Blooming Snakes –näyttelyn teokset pelaavat usein kontrasteilla. Galerie Anhavassa esillä olevien maalausten värit ovat voimakkaita ja hehkuvia, punaisia ja keltaisia, vastapainona maanläheisille ruskean sävyille. Samoin kuin edellisessä näyttelyssä Kuvataideakatemian Project Roomissa, Kuokkasen vahva ja omaleimainen kädenjälki näkyy niin suuremmissa heleän värikkäissä maalauksissa kuin pikkuruisissa mustavalkoisissa lyijykynä- ja hiilipiirustuksissa. Hän saattaa myös vaivatta yhdistellä samassa maalauksessa eri tekniikoita kuten akvarellia ja öljyväriä.

Kuokkasen tehokeinoina ovat usein oudot ja liioitellut mittasuhteet tai surrealismin tyyliin yllättävät ja väärät värit väärissä paikoissa. Toisinaan hän taas häivyttää esittävän ja abstraktin rajaa. Kuvakielessä voi nähdä lisäksi hienoja viitteitä Disneyn animaatioista. Sarjakuvamaisen söpön kuvaston alta on löydettävissä myös melankolisuutta ja ahdistusta.

Kuokkasen maalausten unimaailmassa elottomasta tulee elollista ja inhimillistä. Maalauksia on mahdollista tulkita posthumanististenkin pohdintojen kautta. Niissä esiintyy ilmeikkäiden antropomorfisten hahmojen lisäksi muun muassa eläimiä, kasveja ja kummituksia. Lisäksi esineet saattavat olla aktiivisia toimijoita Kuokkasen teosten maailmassa. Nämä hahmot ovat sympaattisia, mutta haikean surumielisiä: soittajansa hylkäämä punainen luuttu näppäilee itseään yksinäisenä (Lonely Lute, 2020) ja hikoileva, omaan itseensä sulava sitruuna näyttää paahtuvan tuskastuneen oloisena (Sour Puss, 2020).

Hermostuttavan painajaisen tunnun voi puolestaan aistia maalauksessa A Bad Day for a Dog Walker (2020), jossa koiranulkoiluttajan ja hänen jalkoihinsa sotkeutuneiden mäyräkoirien liikehdintä saa aikaan kaaoksen. Käärmeetkin kiemurtelevat taustalla hätäisesti eri suuntiin. Vaikka Kuokkasen maalaus muistuttaa värimaailmaa ja kävelyttäjän asua –  aurinkolippaa ja mikroshortseja – myöten 1980-luvun sporttisesta lifestylesta, siinä on ilmeinen kytkös italialaisen futuristitaiteilijan Giacomo Ballan teokseen Dynamism of a Dog on a Leash vuodelta 1912. Tämä taidehistoriallinen viittaus hälyyn, vauhtiin ja liikkeeseen on tunnistettava klassikko ja tässä yllättävässä yhteydessä toimiva.

Blooming Snakes -näyttelyn teokset tuntuvat olevan vahvasti kiinni tässä ja nyt. Ne ovat silti ajattomia, yhtä aikaa katse menneessä ja tulevassa.

Essi Kuokkanen: A Bad Day for a Dog Walker (2020). | Jussi Tiainen

Essi Kuokkanen: Blooming Snakes
Galerie Anhava
26.6.2020 saakka

 

Artikkelikuva: Essi Kuokkanen, Sour Puss (2020) | Jussi Tiainen

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *