Äänten takana – EDIT

Sulje

Sulje

Äänten takana

Jonna Kinan ja Sharon Lockhartin yhteisnäyttely Galleria Amassa tuo näkyväksi, mitä äänten takana tapahtuu. Kahden pääosin valokuvan parissa työskentelevän taiteilijan teokset täydentävät toisiaan mallikkaasti.

Jonna Kinan ja Sharon Lockhartin yhteisnäyttely Galleria Amassa tuo näkyväksi, mitä äänten takana tapahtuu. Kahden pääosin valokuvan parissa työskentelevän taiteilijan teokset täydentävät toisiaan mallikkaasti. Jonna Kina (s. 1984) on tutkinut teoksissaan niin kutsuttujen foley-artistien eli elokuvien ääniraidoille tehosteääniä toteuttavien ammattilaisten työskentelyä. He luovat elokuviin avaimien kilahduksia, oven kolauksia, veden lorinaa. Foley-artistien työ ei usein saa juurikaan huomiota, mutta on sitäkin kiehtovampaa seurattavaa. Kinan teokset raottavat verhoa kulissien taa. Viimeksi hänen valokuvissaan nähtiin objekteja, joilla äänet saadaan aikaan, ja nyt videolla varsinaista toimintaa. Galleria Amassa nähtävä uusi ja vastikään Nordisk Panorama –festivaaleilla palkittu videoteos Arr. for a Scene (2017) kuvaa kahden foley-artistin esittämänä Alfred Hitchcockin Psyko-elokuvan legendaarisen suihkukohtauksen äänitehosteet: metallipiikki viiltää muurauslastaa muodostaen terävän puukottavan äänen ja sadetakki rutisee kuin suihkuverho. Pastellisävyinen, pehmeästi rakeiselle 35 mm-filmille kuvattu teos on seesteinen ja samalla kiehtova. Suoraan edestä kuvattuna intensiivisesti työskentelevä kaksikko näyttää tuijottavan katsojaa herkeämättä. Tosiasiassa he seuraavat Psykon kohtausta, jota katsoja ei näe. Myös elokuvan kuuluisa musiikki on poissa. Vaikutelma on erittäin hieno ja sen jännite kestää. Viisiminuuttinen yhdellä otolla kuvattu video on sulava pala, joka vain paranee mitä useammin sen katsoo. Pääteoksen lisäksi näyttelyssä nähdään ovelia ääniraidan notaatioita, eli askeleita, kynän osumia pöydälle ja puukoniskuja nuoteille kirjattuina. Hauska ja toimiva lisä. Herkät mustavalkovalokuvat foley-taiteilijoiden työvälineistä täydentävät eheän kokonaisuuden. Kinan teosten kanssa rinnan nähdään amerikkalaisen Sharon Lockhartin (s. 1965) valokuvateos Untitled (2005). Teos löytää vaivattomasti paikkansa Kinan teosten lomasta. Tunnelmallinen kuva sellon korjaajasta työssään paljastaa niinikään taiteellisen tuotoksen kääntöpuolen. Paraikaa Venetsian biennaalin Puolan paviljongissa esillä oleva kansainvälisesti tunnustettu taiteilija on toki myös harvinaisempi tapaus helsinkiläisgalleriassa, mikä kannattaa hyödyntää. Lauantaina 30. lokakuuta Amassa järjestetään näyttelyä käsittelevä keskustelutilaisuus sekä nähdään Arr. for a Scene –teosta kommentoiva Victoria Keddien performanssi. Lisätiedot Facebookissa.


Jonna Kina & Sharon Lockhart: Recordings 8.9.–1.10.2017 Galleria Ama Rikhardinkatu 1, 00130 Helsinki
Kuva: Jonna Kina: Arr. for a Scene, 2017, 35 mm / 4K, 5 min 18 sek]]>

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *