Fuzzy Logic
21.3.2022
Sulje
Sulje
21.3.2022
Eevi Rutasen Galleria Huudossa esillä olevassa näyttelyssä Fuzzy Logic yhdistyvät teknologia, logiikka ja pörröiset asiat. Kokonaisuus on iloitteleva ja humoristinen, mutta tarkastelee teemojaan pörröisiä pintoja syvemmältä.
Kerron heti aluksi pienen anekdootin. Ystäväni oli kauppakeskuksessa, kun häntä lähestyttiin käytävällä. Lähestyjän asia oli kaupata sähkösopimusta ja hän kysyi ystävältäni, että laitetaanko rokkitähden sähkösopimusasiat kuntoon.
Ystävääni tämä lähestymistapa ei miellyttänyt. Hän kimpaantui ja kysyi, että mikä rokkitähti hän lähestyjälle on ja että tietääkö tämä edes, mitä sähkö on.
Lähestyjä alkoi sopertaa, eikä osannut vastata kysymykseen. Ystäväni ilmoitti, että hän menee nyt kauppaan, tulee sen jälkeen kysymään asiaa uudelleen ja odottaa saavansa vastauksen.
Kun kuulin tästä tapauksesta, pohdin ääneen, osaisinko itse vastata kysymykseen siitä, mitä sähkö on. Muistelin (ihan vähän tästäkin ylpeänä) atomien osia, protoneita, neutroneita ja elektroneja. Ja vastasin jotakin sen suuntaista, että atomeissa elektronit alkavat jotenkin väpättää ja liikkuvat atomista toiseen. Se, että valo syttyy katossa, kun painan seinässä olevaa katkaisijaa, tuntuu kuitenkin lähinnä taikuudelta, ja näiden kahden asian yhteys toisiinsa epämääräiseltä.
“Tiedätkö miten puhelin, kaukosäädin tai vesihana toimivat?” kysytään puolestaan Eevi Rutasen Galleria Huudossa esillä olevan näyttelyn Fuzzy Logic näyttelytekstissä. Kun kyse on niin arkisista asioista ja teknologioista, tuntuu siltä, että pitäisi tietää.
Rutasen esittämissä kysymyksissä ja näyttelyn niihin tarjoamissa vastauksissa yhdistyvät kuitenkin teknologia, logiikka ja pörröiset asiat varsin poikkeuksellisella tavalla. Teoksissa kaukosäätimet, puhelimet ja vessanpöntöt peittyvät pörröisiin ja värikkäisiin koristeisiin. Vesi valuu hanasta vaaleanpunaisena ja -sinisenä välkkyvänä valona karvaisen kankaan sisällä. Puhelimet ja hiustenkuivaajat kikattelevat. Kun vessanpöntön vetää – tai siis käynnistää avaimella – sen kansi kohoaa ja sisältä ilmestyy tarjottimelle aseteltu täytekakku. Esineet ovat kadottaneet totutun funktionsa, ja löytäneet uuden – ehkä hyödyttömämmän mutta myös hauskemman – sen tilalle.
Teosten äärellä viihtyy, innostuu ja odottaa malttamattomana, mitä tuleman pitää. On ihanaa painella pehmoisiksi palleroiksi muuttuneita näppäimiä ja tarttua avaimeen, jossa on tupsuavaimenperä. Vielä ihanampaa on, että näyttely on niin toimiva, harkittu ja moniulotteinen kuin sen nimi, Fuzzy Logic.
Näyttelyn yhteydessä fuzzy logic tekisi mieli suomentaa pörröiseksi logiikaksi. Suomeksi kuitenkin puhutaan sumeasta logiikasta, joka on yksi moniarvologiikan muodoista. (Joo, en todellakaan tietäisi tästäkään mitään ilman Googlea.) Sumea logiikka on logiikan ala, jossa tarkastellaan epätäsmällisiä käsitteitä, ja sen sijaan, että totuusarvot olisivat joko 0 (epätosi) tai 1 (tosi), väitteen totuusarvo voi olla mikä tahansa reaaliluku nollan ja ykkösen väliltä.
Yksinkertaistetusti sumean logiikan avulla voidaan määritellä, kuinka paljon jokin asia kuuluu johonkin ryhmään: esimerkiksi missä määrin tietyn ikäinen ihminen luetaan nuoreksi, mikä lämpötila tarkoittaa lämmintä tai missä määrin mikäkin kuukausi kuuluisi kesäkuukausiin. Toisin kuin termi sumea logiikka ehkä antaa ymmärtää, se on tarkkaa logiikkaa epävarmuudesta ja epätäsmällisestä päättelystä.
Rutasen näyttelyn näkökulma ja teokset hyödyntävät omaa sumeaa logiikkaansa, joka luo sumeita väitteitä ja päättelysääntöjä. Keskeiseen kysymykseen siitä, onko laitteen “toimivuus” joko-tai-kysymys, nivoutuvat feministiset huomiot siitä, miten “[n]aiset ja muut marginalisoidut ryhmät ovat historiallisesti jääneet tai tarkoituksellisesti jätetty teknologisen diskurssin ulkopuolelle. Heidän osakseen on jäänyt teknologian kuluttajan ja käyttäjän rooli arkisessa kodin piirissä, tai alisteisen assistentin tai avatarin rooli esimerkiksi ääniohjauksen muodossa”.
Niin, perinteisesti naiselle sopivia koneita ovat (olleet) sellaiset, jotka liittyvät kodin- ja kauneudenhoitoon. Rutasen näyttelyssä kuvittelen näkymättömän naisen paitsi puhumaan puhelimeen, kuivaamaan hiuksiaan ja meikkaamaan peilin eteen, myös pesemään vessanpönttöä ja leipomaan kakkua samaan aikaan.
Nainen on töissä kodin ja koneen sisällä. Koneen sisällä naisen tehtävä on puhua selvästi säyseällä, pehmeällä äänellä. Avustaa arjessa, johdattaa oikealle reitille ja vastata kärsivällisesti kysymyksiin. Hän ottaa työnsä vakavasti. Kunnes ei enää ota. Rutasen hiustenkuivaajassa ja lankapuhelimessa hän saa vapautua ja nauraa.
Rutasen näyttely on iloitteleva ja humoristinen, mutta tarkastelee teemojaan pörröisiä pintoja syvemmältä. On oikeastaan kummallista mutta myös merkityksellistä, miten lopulta pienistä eleistä fantastisen karnevalistinen vaikutelma syntyy.
Eevi Rutanen: Fuzzy Logic 27.3.2022 saakka Galleria Huudossa.
Artikkelikuva: Eevi Rutanen, Fuzzy Logic