Vuosi 2015 – EDIT

Sulje

Sulje

Vuosi 2015

Arvioimme vuosi sitten vuotta 2014, että miten meni noin niinku omasta mielestä. Vuoden 2015 käydessä loppuun on aika taas katsoa mitäs täällä on puuhattu.   Vuoden   Kortti: Museokortti Tällä kelpaa rällätä! Ja kohteita tulee koko ajan lisää. Uudistus: HAM Kinkkumuseo uudisti nimensä ja näyttelytilansa. Avajaisissa tuntui olevan koko Helsinki. Vuoden block buster: Ai Weiwei […]

Arvioimme vuosi sitten vuotta 2014, että miten meni noin niinku omasta mielestä. Vuoden 2015 käydessä loppuun on aika taas katsoa mitäs täällä on puuhattu.   Vuoden   Kortti: Museokortti Tällä kelpaa rällätä! Ja kohteita tulee koko ajan lisää.


Uudistus: HAM Kinkkumuseo uudisti nimensä ja näyttelytilansa. Avajaisissa tuntui olevan koko Helsinki.
Vuoden block buster: Ai Weiwei Ai Weiwei Lontoossa, Ai Weiwei Helsingissä, Ai Weiwei tanssimassa Gangnam stylea videolla, Ai Weiwei avajaisvieraiden selfieissä, Ai Weiwei keräämässä legoja…
Tottelemattomuuskoulu: Carol Rama Emmassa Kirjoitimme lokakuussa, että ajatuksia herättävin ja kantaaottavin tottelemattomuuskoulu nähdään itse asiassa Espoossa. Kerrassaan hieno näyttely, jonka vielä ehtii nähdä!
Kansainvälinen elokuva: Mad Max: Fury Road George Millerin Mad Maxin uudelleenlämmittely Fury Road on aivan sairaan ihana elokuva! Plussaa myös nettiavautumisista, joissa varoitetaan feministipropagandasta.
Kotimainen elokuva: Man Yau x Johannes Ekholm Submission for: Culture as Commons? Helsinki Design Weekillä yleisö kiemurteli vaivaantuneena, mutta häkeltyneenä ja suut loksahtivat auki, kun Yaun ja Ekholmin osuus Culture as Commons? -tilaisuudessa oli ohi. Löysimme myös samaistumispintaa kauppaostoksissa. Katso leffa täältä ja lukaise Man Yaun haastattelu viime keväältä täältä.
Potkut: Taideyliopisto Taideyliopistolla nähtiin vuoden aikana dramaattisia käänteitä. Kesäkuussa sai lähteä “draamatta ja yhdessä sovitusti” rehtori Tiina Rosenberg. Seuraavaksi kaikessa hiljaisuudessa päättyi tilallisuuden ja näyttelysuunnittelun professorin Barbara Vanderlindenin kausi yllättävän lyhyeen. Lue Vanderlinden-haastattelu täältä. 
Tv-sarja ja sarjamurha: Silta Tanskalaisruotsalainen Silta on ollut kiinnostavinta tv:ta viimeiset pari vuotta. Sen kolmas ja paras kausi nähtiin tänä syksynä. Rikossarjassa taideteema! Ja Saga Noren nyt vain on paras hahmo hetkeen.
Kamalin ilmaisu: Lapsenkengissä Googlaamalla selviää, että vuonna 2015 lapsenkengissä on ollut ainakin taidemuseoiden ja yritysten yhteistyö, Talvivaaran biokasaliuotus, nettimarkkinointi, audio-on-demand, sähkökirjojen lukeminen, suomalainen kumisaapaskulttuuri, kalastusmatkailun markkinointi, Googlen kuvia luovan tekoälyn tekniikka ja Kreikan uusiutuva energia.
Eläin: Kuha Keksi tähän oma kuhajuttusi, me emme enää jaksa.
Kaupunki: Lahti Onko Lahti Suomen Chicago? Vai onko Lahti tie totuus ja elämä? Lue kuinka valokuvaaja Antti Sepponen toi Lahden Helsinkiin.
Planeetta: Mars Syyskuussa Nasa vahvisti tiedon, että Marsissa virtaa vettä. Jes! Alammekin jo pakkailla avaruuskapseleitamme. Vuoden yksi tärkeimmistä elokuvista, The Martian, opetti miten viljellä perunaa sikäläisissä olosuhteissa.
Paska päätös: Checkpoint Helsingin rahoitus Helsingin kaupunki on ilmoittanut, ettei se jatka hankkeen toiminnan rahoitusta. Luithan EDITistä miksi tämä on perseestä. Lisäksi tietenkin myös about kaikki hallituksen tekemät.
Ämpärit: Tiitus Petäjäniemi Perinteisesti Tokmannin avajaisissa jaetaan ilmaisia ämpäreitä. Tänä vuonna niitä sai myös taidemaalari Tiitus Petäjäniemen taidenäyttelyn avajaisissa Jangvassa.
Lapsi: Arvi Vuoden lapsi taidekentällä on kiistatta valokuvaaja Sami Parkkisen ihana poika Arvi. Vuonna 2014 napattu valokuva Arvista on tänä vuonna päätynyt muun muassa kolmimetrisiksi julisteiksi Lontoon metroon. Parkkinen osallistui brittiläiseen Taylor Wessing Portrait Prize -kilpailuun ja kuva Arvista päätyi kilpailukuvista kootun näyttelyn tunnuskuvaksi. Brittien ja Kööpenhaminan ohella Arvi on nähty tänä vuonna myös Salossa.
Orjatyö: Mäntän kuvataideviikot ja Saadiyat Island Abu Dhabi Mustekalassa käytiin pitkin syksyä laajaa keskustelua Mäntän “orjataideviikoista”. Kansainvälisellä mittapuulla tämän kyseenalaisen kunnian saa tänäkin vuonna Abu Dhabiin orjan asemassa olevien siirtotyöläisten voimin rakentuva Saadiyat Island, jossa pian avautuvat muun muassa Guggenheim ja Louvre -museot. Aiheesta uutisoi viimeksi The Guardian.
Vuoden silmänisku: Ville Andersson linnan juhlissa Puhuva booli sen teki. Vuoden 2015 Nuoren taiteilijan Ville Anderssonin ihastuttava haastattelu pelasti kuolettavan tylsän linnanjuhlalähetyksen. Myös EDIT haastatteli Anderssonia keväällä.
Sovellus: Art Advisor Viimein julkistettiin mobiilikäyttöinen ja karttapohjainen palvelu, jonka kautta voi etsiä läheltä löytyviä, avoinna olevia taidenäyttelyitä. Jäämme innolla odottamaan mobiiliapplikaatiota. Lue EDITin vinkkaus Art Advisorista.
Teknologia: Puhelin Hello? Ajatella, että vuonna 2015 kaikki tuntuvat hurahtaneen puhelimiin ja tekstailuun: Drake, Pilvi Takala: Invisible Friend, Adele, sekä LaBeouf, Rönkkö & Turner: #TOUCHMYSOUL. I know when that hotline bling…
Kopio: LilyED/T Taidemedia – muotimedia, potato – potato.
Pro bono: EDIT Tänäkin vuonna.

Kuva: NASA/JPL-Caltech/Arizona State University]]>

EDIT on vuonna 2014 perustettu julkaisu, jossa kirjoitetaan nykytaiteen sisällöistä, taiteilijoista, näyttelyistä ja ajankohtaisista ilmiöistä kulttuurin kentällä.

info@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *