Uudenvuodenlupaus – EDIT

Sulje

Sulje

Uudenvuodenlupaus

Vuoden 2015 viimeisenä päivänä allekirjoitin vuokrasopimuksen uudesta kodista kaupungissa, josta en tiennyt entuudestaan paljon mitään. Uudenvuoden viettoon seilasin saman tien kylmän pimeyden läpi förillä, ilotulitusten välkkyessä kaukaisuudessa. “Ai ku hianost paukkus!”, sanoi alkuasukas kun joen toiselle puolelle päästiin. Keskisuomalaista nauratti. Ainoa uudenvuodenlupaukseni oli jo lähes tosi, vuonna 2016 minusta tulee turkulainen. Juhlahumun hälvettyä sisäinen ääni sanoi: sympaattisen paikallisliikenteen ja murteen lisäksi kaupunkiin kannattaa pikimmiten tutustua sen taidetarjonnan kautta. Siispä, oi kallehin Åbo, ole uudisasukkaalle suopea ja paljasta galleriasi!

1. Kikatusta pimeydessä

Aloitetaan tutustuminen mukavasti rautatieaseman läheltä, Galleria Jäniksestä, jossa ”pimeyden aito kikatus on taito”. Ikkunagalleriassa on esillä Sirkku Ketolan videoteos LOL – Giggle the darkness, jossa digitaaliset kellonajat on käännetty ympäri ja niistä on muodostunut uusia universumin humoristisia viestejä. Ketola on turkulainen nykytaiteilija ja taidegraafikko, jonka teoksia on nähtävillä myös Turun taidemuseossa 17.1. asti. Galleria Jäniksen videonäyttely on sukua taidemuseon katolla esillä olevalle SHhh -valoteokselle.

Sirkku Ketola: LOL – Giggle the darkness
3.1.-28.1.2016
Galleria Jänis
Jarrumiehenkatu 3, Turku
Avoinna aina  

2. Miehisyyttä valokuvissa

Jäniksen rikottua jään voi hypellä keskustan läpi ja joen yli Wäinö Aaltosen museon rakennukseen tutkailemaan miehiä. Valokuvakeskus Perissä vuoden ensimmäinen näyttely on viiden eri taiteilija teoksista muodostettu Marttikerho / Man Cave. Valokuvataiteilijat Kenneth Bamberg, Mikko Haiko, Aukusti Heinonen, Teemu Lehmusruusu ja Karoliina Paatos ovat vuoden ajan käyneet säännöllistä dialogia miehisyydestä ja tutkineet sen näkemistä ja kokemista tässä ajassa. Muun muassa hirvenmetsästys, jääkiekkokortit ja rodeo-kulttuuri ovat teemoja, joiden kautta näyttelyn valokuvissa lähestytään mieheyteen liittyviä rajoja ja unelmia.

Marttikerho / Man Cave
8.1.-31.1.2016
Valokuvakeskus Peri Itäinen Rantakatu 38, Turku
Galleria avoinna ti-su 10-18

 3. Parruja galleriassa

Miesluolasta päästyään voi hengähtää hetken jokirannassa, kontemploida uuden kaupunkisuhteen alkua ja jatkaa sitten urosteeman parissa entistäkin intensiivisemmin. B-Galleria on kymmenen vuotta Turun keskustassa toiminut nykytaidetila, jossa järjestetään näyttelyiden lisäksi muun muassa erilaisia tapahtumia ja työpajoja. Perjantaina avautunut näyttely Parrunveistäjä esittelee Jouni Isotalon (1978-1915), Turun oman ”tuhman pojan” fallosveistoksia. Isotalo oli ennakkoluuloton alakulttuuripersoona, jossa yhdistyivät ITE-taiteilijan huumori ja erilaisten perinnekäsityötaitojen huippuunsa hiominen, mistä on todisteena myös kahvimainostyyliin tehty video.

Jouni Isotalo Parrunveistäjä – ja paljon muuta
8.1.-31.1.2016
B-Galleria
Aninkaistenkatu 5, Turku
Avoinna ti-pe 12-18, la-su 12-16

Artikkelikuva: Karoliina Paatoksen teos Jette (2015), jonka nimi voidaan lausua turkulaisittain “Ai ku hianost paukkus!”.

 

Olen taidealan humanisti, vapaa kirjoittaja ja filosofian maisteri Turusta. Tällä hetkellä maailmassa olemisessa tuntuu tärkeältä tarkkailun ja osallistumisen tasapaino. Ihmettelen pieniä liikahduksia pinnan alla niin taiteessa, kirjoittamisessa kuin elämässäkin.

anu@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *