VALOKEILASSA WU TSANG: INTO A SPACE OF LOVE
9.6.2020
Sulje
Sulje
9.6.2020
EDITin Valokeilassa on juttusarja, jossa keskitymme yhteen teokseen kerrallaan. Haluamme antaa oman tilansa ja aikansa yhden teoksen kohtaamiseen sekä siihen liittyvään intimiteettiin ja intensiteettiin. Esittelemme sarjassa teoksia, jotka ovat meille jollain tapaa ajankohtaisia tai aikojen kuluessa tärkeiksi muodostuneita. Nyt vuorossa on Wu Tsangin lyhytdokumenttielokuva Into A Space of Love.
Kiasma-teatterin tuottama vuosittainen tanssi- ja esitystaiteeseen painottuva URB-festivaali esittelee jatkuvasti muuttuvan kaupunki- ja nuorisokulttuurin vaikutusta nykytaiteen eri muotoihin. Tänä vuonna koronaviruspandemian vuoksi URB -festivaali järjestetään pääosin verkossa.
– Tämän vuoden URB 20 -festivaalin sisältö keskittyy pitkälti henkilökuviin ja ihmisten kokemuksiin erilaisten alakulttuurien parissa, kertoo tiedotteessa tämän vuoden festivaalin kuraattori, tanssijataustainen Sara Hirn.
URB 20 -festivaalin online-ohjelmistossa nähdään nyt palkitun yhdysvaltalaisen elokuvantekijän ja performanssitaiteilijan Wu Tsangin kokeellinen dokumenttielokuva Into A Space of Love (2018), joka tutkii house-musiikin mustien ja latinoyhteisöjen undergroundkulttuurista juontuvaa perintöä. Elokuva ammentaa siinä esiintyvien taiteilijoiden tosipohjaisista kokemuksista queer-yhteisöissä.
Elokuva lähtee liikkeelle hätkähdyttävällä kysymyksellä: How do we survive genocide?
Vastaus kuluu: Ottamalla selvää, kuinka olemme selviytyneet kansanmurhasta.
Tapahtumapaikka on New York. Aika on menneisyydessä, nykyisyydessä ja kuvitellussa tulevaisuudessa.
Into A Space of Love liikkuu häilyen jossain taide- ja dokumenttielokuvan välimaastossa. Tsang on itse kutsunut kerronnan tyyliään maagiseksi realismiksi. Elokuva on esseemäinen tutkielma, jossa house-kulttuuri ja sen historia näyttäytyvät kokemuksissa, muodissa, tanssissa, liikkeessä ja rytmissä. Sen jokainen kuva on tyylitelty ja kimaltava. Taustalla soiva Asma Maroofin musiikki – nostalginen napakka house-biitti – on hypnotisoiva.
Tsangin elokuvassa ääneen pääsee dj Venus X, joka sanallistaa terävästi havaintoja muun muassa kulttuurisesta omimisesta, jolla on osansa myös house- ja ball-kulttuurin historiassa. Ilmiö välittyi suuren yleisön tietoisuuteen Madonnan Vogue-musiikkivideon myötä 30 vuotta sitten. Aivan viime vuosina ilmiö on herättänyt jälleen kiinnostusta ja ollut inspiraationa myös valtavirran popkulttuurissa kuten ranskalaisohjaaja Gaspar Noén Climax -elokuvassa (2018) tai Suomessa Netflixillä nähtävässä Pose-tv-sarjassa (2018–).
Into A Space of Love’ssa eri sukupolvia edustavien kertomusten siivittämänä katsojalle piirtyy kuva housesta turvapaikkana, selviytymiskeinona, vastarintana ja jopa hengellisenä yhteisönä. House toimii paikkana rakkaudelle, kivulle ja taistelulle.
Kahden vuoden takainen dokumenttielokuva tuntuu juuri tässä hetkessä erityisen ajankohtaiselta Black Lives Matter -liikkeen voimistuttua Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa nyt entistä intensiivisemmäksi ja globaalin pandemian suljettua kaikki maailman klubit.
Kun elokuvaa katsoo kesäkuussa 2020, näyttäytyy sen tarina entistä viiltävämmän haikeuden läpi. Tänä vuonna Pride-kuu ei tule olemaan kuten ennen.
Wu Tsang (s. 1982) on New Yorkissa ja Berliinissä vaikuttava elokuvantekijä, taiteilija ja esiintyjä, jonka työt käsittelevät muun muassa piilotettuja historioita ja marginalisoituja narratiiveja.
Into A Space of Love on osa Friezen ja Guccin tuottamaa neliosaista elokuvaprojektia. Teos on esitetty aiemmin muun muassa Frieze New York -taidemessuilla, Berliinin Gropius Baussa sekä Copenhagen Contemporaryssa Kööpenhaminassa.
Dokumentissa esiintyvät Kevin Aviance, Kia LaBeija ja Taina Larot, Jeff Simmons, Shaun J Wright sekä Venus X.
URB ONLINE
Wu Tsang: Into A Space of Love (2018)
yksikanavainen 2K-video, stereo-ääni. Kesto 26 min.
katsottavissa ti 9.6. klo 19 – su 14.6. klo 23
Kuva: still-kuva teoksesta | Frieze ja Gucci