Rautiainen, Autio, Rauhala – EDIT

Sulje

Sulje

Rautiainen, Autio, Rauhala

Tällä viikolla Forum Boxissa avautuu näyttely, joka onkin kolme näyttelyä. Toukokuussa samoilta nurkilta löytyy kätevästi muutakin mielenkiintoista katsottavaa.   Taneli Rautiainen, Elina Autio, Pasi Rauhala Forum Box 02.05.2015 – 24.05.2015 Forum Boxin uusi näyttely on kolmen taiteilijan kiinnostava kimppa. TANELI RAUTIAINEN on kuvanveistäjä, joka ei useinkaan veistä kuvaa vaan valoa ja ääntä. Tällä kertaa ei […]

Tällä viikolla Forum Boxissa avautuu näyttely, joka onkin kolme näyttelyä. Toukokuussa samoilta nurkilta löytyy kätevästi muutakin mielenkiintoista katsottavaa.  

Taneli Rautiainen, Elina Autio, Pasi Rauhala Forum Box 02.05.2015 – 24.05.2015

Forum Boxin uusi näyttely on kolmen taiteilijan kiinnostava kimppa.

TANELI RAUTIAINEN on kuvanveistäjä, joka ei useinkaan veistä kuvaa vaan valoa ja ääntä. Tällä kertaa ei ilmeisesti niitäkään, sillä hän rakentaa Boxin parvelle pimeän ja äänettömän tilateoksen. Tällä hetkellä Rautiaisen tuotantoa näkee myös Kiasman Elements -kokoelmanäyttelyssä, jossa esillä on hänen ja Anssi Pulkkisen yhteisteos Dialogi.

Teosmuisto: Monet Rautiaisen teokset ovat visuaalisesti mieleenpainuvia tai toisaalta monella tapaa vain niin oivaltavia että ne muistaa pitkään. Teokset ovat kiehtovalla tavalla tilasidonnaisia; ehkä parhaiten mieleeni on jäänyt se parkettilattia jonka alla makaa häiritsevästi jumissa ihmishahmo. Kyseinen teos oli esillä muistaakseni Kluuvin galleriassa muutama vuosi sitten. Samalla tavalla näyttelykontekstinsa kanssa pelaavia teoksia ovat Rautiaisen vääntyneet seinät, jotka valuvat näyttelytilassaan surrealistisina epätiloina.

http://tanelirautiainen.blogspot.fi

ELINA AUTIO liikkuu työskentelyssään maalauksen ja veistoksen rajoilla niiden muotoja ja metodeja purkaen, yhdistäen ja laajentaen. Nyt avautuvassa näyttelyssä hän jatkaa tätä linjaa esittämällä sarjan ”veistoksellisia maalauksia”. Myös Aution tuotantoa on parhaillaan esillä Kiasman Elements -näyttelyssä, jossa häneltä nähdään ensimmäisen kerran Galerie Anhavassa esitetty Pipework -teos.

Teosmuisto: Mielessäni Aution nimi assosioituu ensimmäisenä juuri hänen spraymaalattuihin aaltopahviteoksiinsa jotka sittemmin ovat muuntautuneet alkuperäisistä mytyistä lineaarisesti järjestäytyneiksi putkistoiksi. Pipework -teoksen viehätys hyökyy aaltopahvin luomasta optisesta väreilystä, jonka putkistoihin kiusallisella tavalla kuulumattomat pastellivärit muuten hallitussa kompositiossa aiheuttavat.

http://www.elinaautio.com/fi/index.html

PASI RAUHALA esittää Forum Boxissa viisikanavaisen tilallisen videoinstallaation. Rauhalan paikkasidonnaisten ja vuorovaikutteisten teosten teemat käsittelevät usein mennyttä, muistoja ja arjen konventioita.

Teosmuisto: Ensimmäistä kertaa kohtasin Rauhalan kirjaimellisesti Jyväskylän taidemuseossa Pasi Rauhalan kotimuseo -näyttelyssä, joka on osa taiteilijan alter egon elämästä kertovien näyttelyiden sarjaa. Useassa taidemuseossa kiertänyt projekti tutkii eri vuosikymmenten arkea ja tapaa elää taiteilijan asettumalla erilaisiin identiteetteihin, tässä tapauksessa 60-lukulaisen teinin sielunmaisemaan. Jyväskylän näyttelyssä erityisen kiinnostavaa on, että teos on kuin näyttely näyttelyn sisällä, rakentuessaan jo valmiiksi museossa esillä olevaan Oravien aarteita -kokoelmanäyttelyyn installoituun 1960-luvun kotiin.

Näyttely oli hyvällä tavalla hämmentävä kokemus, erityisesti kun Oravien 60-luvun kodin oli nähnyt ilman teini-Pasin läsnäoloa. ”Rauhalan” saapuminen perheeseen näkyi interiöörissä yhtäkkiä sotkuisina huoneina, erilaisina ääninä ja hänen huoneeseensa ilmaantuneina esineinä. Samalla asunnon ilmapiiri tuntui selittämättömällä tavalla muuttuneen.

Ja kerran kun tänne asti on tultu:

Hietalahderantaan vaellettua on helppo poiketa samalla myös Jätkäsaaren SICiin Kalle Leinon juuri avautuneeseen näyttelyyn. Ensi viikolla päästään jo tutustumaan myös uuteen Kuvan Kevääseen kulman takana Merimiehenkadulla. Mutta sinne siis vasta ensi viikon keskiviikosta alkaen.

]]>

Olen kirjoittaja ja taidehistorioitsija, ja työskennellyt kulttuurialan organisaatioissa nykytaiteen ja viestinnän parissa. Niin kirjoittamisessa kuin taiteessa kiehtoo usein enemmän prosessi kuin lopputulos.

rosa@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *