Lahti Helsinkiin: Haastattelussa Antti Sepponen – EDIT

Sulje

Sulje

Lahti Helsinkiin: Haastattelussa Antti Sepponen

Lahti on valokuvaaja Antti Sepposen kotikaupunki ja vuodesta 2011 alkaen myös jatkuva kuvausprojekti. Lehtikuvaajana työskennellyt Sepponen tutkii linssinsä läpi kotiseuturakkaudella kaupungin sattumia, rosoa ja ihmisiä.

Vielä muutama vuosi sitten Antti Sepponen (s. 1991) oli sitä mieltä, että Lahdessa ei tapahdu yhtään mitään ja kaikki on ankeaa. Lahden kansanopiston valokuvauslinjan työharjoittelujakso tarjosi mahdollisuuden päästä pois vähäksi aikaa. Hän valitsi harjoittelupaikakseen Lapin Kansan Rovaniemellä, pohjoisimman löytämänsä sanomalehden, päästäkseen mahdollisimman kauas. Paluun jälkeen Lahti aukesi täysin uudelleen: “Kun tulin takaisin Lahteen, niin ihan parin kuukauden jälkeen sen näki uudella tavalla ja sain syvyyttä enemmän tähänkin projektiin ja aloin kehittelemään sitä.” Sepponen kertoo, että kuvia alkoi syntyä usein lehtikuvauskeikoilla. Samoihin aikoihin sai myös alkunsa Lahtiblogi, joka oli alkujaan Sepposen ja hänen kaveripiirinsä projekti, jossa he jakoivat surkuhupaisia Lahti-kuvia. Sittemmin blogi on paisunut kulttihitiksi ja nykyään sen sisältö tulee seuraajilta itseltään.

Nyt Lahteen voi tutustua Helsingin Punavuoreen vastikään avautuneessa Creat Spacessa. Viime torstaina näyttelyn avajaisiin oli saapunut väkeä tungokseksi asti. Sepposen valokuvat tuntuvat kiinnostavan kovasti. Erityisesti näyttely on herättänyt ihastusta vanhoissa lahtelaisissa. Toimittaja Ilkka Malmberg kiiruhti ensitöikseen kirjoittamaan jutun Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen. Kuvaaja itse toivookin, että häntä edes vähän kritisoitaisiin, kiitosta kun on sadellut niin paljon. “Haluaisin saada myös negatiivista palautta. Kaikki on aina silleen, että hyvä meininki. Jospa joku lyttäis ihan täysin!”

Sepposen karun kauniit kuvat tuovat helposti mieleen suomalaisen nuorisovalokuvan klassikon Jouko Lehtolan. Sepponen tunnistaa myös yhteyden joidenkin kuvien kohdalla. “Jos otat kuvan auringonlaskussa nuorisosta ja käytät vielä salamaa, niin tuollainen kuvahan siitä tulee.” Hän myös korostaa, ettei hänen kuvissaan ole kyse pelkästään Lahtiblogista tutusta sekoilusta: “Aitoa lahtelaisuuden kuvailua, kaunistelematonta. Mutta on näissä kaunistakin.”

Antti Sepponen: Fritsumies


Tosiaan. Mitä onkaan se aito lahtelaisuus? Itse kaupungissa syntyneenä, kasvaneena ja liki vuosikymmen sitten pois muuttaneena, ymmärrän mitä tarkoitetaan, kun Lahdesta puhutaan läpikulkupaikkana. Taantuva teollisuuskaupunki, eikä yliopistoa. Ei välttämättä tarjoa tulevaisuutta ihan jokaiselle. Sepposelle lahtelaisuutta ovat yhteinen huumori ja hyvä yhteishenki: “Kukaan ei esitä mitään, vaan kaikki on aidosti sitä mitä on.” Siitä voin olla samaa mieltä. Tietty mutkaton rentous kuulostaa tutulle. Kaupungin hurja maine taas on perua 70-luvulta, jolloin maalta muuttaneen työväen lapsista kasvaneet rokut pelolla hallitsivat katuja. Tarinat tinnerin imppaajista ja kirvesmurhista, joita kuulen silloin nuoruuttaan viettäneiltä sukulaisiltani, ovat sen verran karuja, että parempi säästää ne toiseen kertaan.

Näyttely koostuu pääosin valokuvateoksista, mutta mukaan on haalittu myös rekvisiittaa Lahden legendaarisesta Torvi-baarista sekä paikallinen herkku: aito lihamuki, jonka elämää voi seurata näyttelyn ajan. Valokuvien lisäksi Sepponen on keräillyt kuvasreissuiltaan myös ääni- ja videomateriaalia. Nauhoitteista on Creatin näyttelytilaan luotu oma lahtelainen äänimaailmansa. Torstaina 22. lokakuuta näyttely täydentyy vielä kokonaan uudella teoksella. Silloin saa kantaesityksensä lahtelaislähtöisten Jimi Tenorin ja Ilkka Mattilan sävellys Salpausselkä Suite. Kolmiosainen, 14-minuuttinen teos on sävelletty Sepposen vuosina 2011–2014 taltioimien äänitysten pohjalta. “Mä lähetin Ilkan kautta Jimi Tenorille äänityksiä Bhutaniin ja hän on siellä asti soitellut huiluja sitä teosta varten”, Sepponen paljastaa teoksen syntyprosessista.

Kaksi vuotta sitten Vice julkaisi sarjan Sepposen kuvia otsikolla Lahti is a Paradise. “Siitä mulle tuli sellainen ajatus, että tässähän tätä on tätä Lahti-sarjaa. Jatkoin vielä kuvaamaan lisää. Vuosi sitten päätin, että nyt on se aika, että tehdään kirja. Tarkoitus on, että se tulee jouluksi.” Kirjaa työstetään lahtelaisvoimin: taittajana on niin ikään lahtitaustainen Berliinissä asuva graafikko Johannes Rantapuska. Kirjalle haetaan nyt joukkorahoitusta Mesenaatin kautta. Täkynä on pala paikallisen jumalhahmon Jari Litmasen patsasta, jonka voi lunastaa itsellensä 9 999 eurolla. “2012 olin kuvaamassa, kun joku oli sulattanut muovit Litmasen patsaan päälle, ja se oli mennyt niin huonoon kuntoon, että sen jalusta jouduttiin vaihtamaan. Ne hajotti sen vanhan jalustan ja ihmiset otti siitä pieniä palasia. Kysyin sen taiteilijalta Reijo Hutulta, että saanko ottaa sen ison palasen. Hän sanoi, että ota vaan. Se on ollut siitä asti mulla kotipihassa, kiertänyt Lahtiblogi-näyttelyt ja nyt se on myynnissä.”

 

ANTTI SEPPONEN: LAHTI
Creat Space
Albertinkatu 12, Helsinki
15.–30.10.2015
Jimi Tenor & Ilkka Mattila: Salpausselkä Suite
torstaina 22.10. klo 19 – vapaa pääsy

 

anttisepponen.com
Kuvat: Antti Sepponen

 

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *