Paratiisista katastrofin kynnykselle – EDIT

Sulje

Sulje

Paratiisista katastrofin kynnykselle

Elokuu, se aika vuodesta kun Taiteiden Yöt pistävät eri paikkakunnat yhdeksi illaksi uuteen kuosiin. Yhtäkkiä kuuluu musiikkia odottamattomissa paikoissa, kadunkulmiin kerääntyy ihmisiä muutenkin kuin Pokemonien vuoksi ja taidetarjonta tuntuu ylimitoitetulta kenenkään jaloille ja aisteille. Viime viikolla Taiteiden Yötä juhlittiin Turussa ja nyt on Helsingin vuoro. Jottei päämäärätön vaeltelu väsyttäisi ja kulttuuriähky yllättäisi, kokosimme tapahtumatarjonnan kiinnostavimmat galleriatärpit, tunti tunnilta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Klo 16

Aloitetaan ilta Sorbuskahveilla Kalliossa. Taiteilija Hermanni Saarinen, taidehistorioitsija Riikka Stewen ja taidekasvatuksen tutkijatohtori Juuso Tervo keskustelevat Sorbus-gallerian Paradiso-näyttelyn tiimoilta, mistäs muustakaan kuin taiteesta ja paratiisista. Keskustelu on avoin myös yleisön osallistumiselle. Hmm, mitäs visuaalisia mielikuvia tulee mieleen paratiisista? Tietysti puutarhat ja neitsyet, Arabian Paratiisi-astioiden koukeroiset kukkakuviot ja Medieval Art Memes (vaikka ehkä niissä ei tarkemmin ajateltuna kuvatakaan kovin usein paratiisia…). Niin joo ja onhan siellä näyttelyssä ne Saarisen veistokset. Kyllähän näissä on jo jutun juurta.

Sorbuskahvit – Hermanni Saarinen
Klo 16-18 Sorbus Galleria
Vaasankatu 15, Helsinki  

Klo 17

Sitten kun paratiisista on saanut kyllikseen, on aika kiitää ARTag Galleriaan, jonka edessä voi seurata Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Interventio-performanssia. Projektia on toteutettu ympäri Eurooppaa tarkkaan valituissa kohteissa, joissa se on kommentoinut erilaisia sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia ongelmia. Helsingin Taiteiden Yössä paikkana on Kaartin lasaretin puutalojen edusta, jossa Kamanger helmikutoo Venäjän keisarikunnan ulkomaanpassin kantta. Matkustusasiakirja on tärkeä hallinnan väline etenkin levottomina aikoina ja esineenä siihen kietoutuu vahvasti lähtemisen teema. Performanssi toimii myös jäähyväisinä esityspaikkansa pian purettaville vanhoille rakennuksille.

Working in public space / Interventio julkiseen tilaan
Klo 16.30-18.30
ARTag Galleria (Hietalahdenkatu 10)
Performanssi: Hietalahdenkatu 1, Helsinki  

Klo 18

Keskustelutilaisuuden ja performanssin jälkeen on varmaan hyvä hetki siirtyä näyttelyn avajaisiin, joissa toivon mukaan pääsee nauttimaan sekä virvokkeista että taiteesta. Taideyliopiston Exhibition Laboratoryssa avautuu Systeemit III, jonka teokset ovat systemaattisia metodeja käsittelevän kurssin tuloksia. Esillä on esimerkiksi interaktiivinen ja audiovisuaalinen instrumentti, Andre Vicentinin ja Fernando Visockisin Aistien orkestroiminen. Taiteilijat ovat avajaisissa paikalla esittelemässä teosta sekä opastamassa yleisöä sen pariin: ”Liikuttamalla käsiään sensorialueen sisällä katsoja saa välittömän kokemuksen siitä, miten hänen liikkeensä muokkaavat teoksen visuaalisia ja äänellisiä elementtejä.” Muita kiinnostavan oloisia teoksia ovat muun muassa Ninni Wagerin moottoroitu punakaali Potentiaali sekä Aleksei Gordinin videoinstallaatio Taide ei ole enää hauskaa.

Systeemit III – näyttelyn avajaiset
Klo 18-22
Exhibition Laboratory
Merimiehenkatu 36, Helsinki  

Klo 19

Avajaishumusta voikin pikkuhiljaa siirtyä Galleria Hippolyteen teknon pariin. Valokuvagallerian Taiteiden yö -tapahtuma on Katastrofin kynnyksellä, Rasmus Hedlundin ja Paula Lehtosen audiovisuaalinen konsertti. Hedlund soittaa dubia ja ambientia, Lehtonen eli Vixen VJ vastaa sää- ja luontoaiheisista visuaaleista. Lehtosen näyttely, katastrofileffaestetiikkaa uusintava videoinstallaatio Harmaja +10 länsiluode 35m/s on auki Hippolytessä viimeistä viikkoa. Teknon tahtiin huojuessa voi samalla tarkistaa myös Kai Renneksen Kaksi teosta sosiaalisesta mediasta, Andromedan ja Molenbeekin.

Katastrofin kynnyksellä / Audiovisuaalista ambientia
Klo 19-20.15
Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8-10, Helsinki

Galleriakierroksen ja elektronisen musiikin jälkeen voi jatkaa Taiteiden yötä vetämällä loppukesän kirpeää yöilmaa keuhkoihin, eksyä upeisiin bileisiin ja juhlia aamuun asti. Tai sitten voi suunnata hyvillä mielin määrätietoisesti kohti kotia, hyväksyä syksyn saapuminen ja katsoa valitsemansa nostalgia-elokuvan, vaikkapa Titanicin (kyseinen skenaario on saattanut tapahtua länsirannikolla samankaltaisen tapahtuman yhteydessä tai sitten se on saattanut myös olla tapahtumatta). Taiteiden Yön kaikki tapahtumat löytyvät täältä.  

Alkuperäinen kuva: Dante Alighierin Earthly Paradise, 1444-1450. British Library Yates Thompson Collection.

 

Olen taidealan humanisti, vapaa kirjoittaja ja filosofian maisteri Turusta. Tällä hetkellä maailmassa olemisessa tuntuu tärkeältä tarkkailun ja osallistumisen tasapaino. Ihmettelen pieniä liikahduksia pinnan alla niin taiteessa, kirjoittamisessa kuin elämässäkin.

anu@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *