Pääkirjoitus 4 – EDIT

Sulje

Sulje

Pääkirjoitus 4

Tervetuloa EDIT 2.0:n pariin! Vuoden 2017 aikana EDIT tiivistää julkaisutahtiaan ja panostaa entistä laadukkaampaan, syvällisempään ja monipuolisempaan taidejournalismiin. Verkkosivustolla on toteutettu myös teknisiä ja ulkoasullisia uudistuksia niin kirjoittajien kuin lukijoiden toiveiden mukaan.

Tervetuloa EDIT 2.0:n pariin! EDIT syntyi kohta kolme vuotta sitten halusta luoda uusi alusta monipuoliselle ja vaihtoehtoiselle taiteesta kirjoittamiselle. Halusimme tehdä sellaista kuvataidejournalismia, joka on mielestämme kiinnostavaa ja nykyaikaista. Nyt olemme normaalin toimitustyön ohella panneet tuulemaan, katsoneet peiliin ja kysyneet, miten on mennyt omasta sekä lukijoidemme mielestä. Toteutimme syksyllä 2016 lukijakyselyn, johon monet teistä vastasivat – suuret kiitokset siitä! Tulokset on nyt läpikotaisin analysoitu ja niiden perusteella uskallamme jatkaa toimintaamme myös tänä vuonna. Vuoden 2017 aikana EDIT tiivistää julkaisutahtiaan ja panostaa eentistä laadukkaampaan, syvällisempään ja monipuolisempaan taidejournalismiin. Verkkosivustolla on toteutettu myös teknisiä ja ulkoasullisia uudistuksia niin kirjoittajien kuin lukijoiden toiveiden mukaan. Erityisen otettuja olimme siitä, että palautteessa EDITiä luonnehdittiin älykkääksi mutta samalla hauskaksi taidemediaksi (ihanaa!), joka on myös ajankohtainen, kriittinen ja saavutettava. Emme kuulemma ole pölyisiä niin kuin eräät, emme länkytä, hymistele tai mielistele. Se on kieltämättä totta, ja maksanut toimitukselle jo jokusen työpaikankin. Kyselyn kautta saimme toki myös arvokasta kritiikkiä. Saattoipa joku kutsua meitä muun muassa ylimielisiksi, ilkeiksi, asenteellisiksi kuin soheltajiksikin. Se on tietenkin ihan ok, ja otamme siitäkin opiksemme. Vastasitte myös, että postmodernin ironian on aika kuolla ja kehotitte meitä lisäämään juttuihimme esoteerista syvyyttä. Emme ole ihan varmoja mitä se tarkoittaa, mutta laitamme tämänkin korvan taakse. Palautteessa myös toivottiin lisää taidemaailman rakenteita tutkivia ja kritisoivia kirjoituksia ja vuonna 2017 tavoitteenamme onkin paneutua entistä vahvemmin muun muassa taidemarkkinajournalismiin ja penkoa kentän kytköksiä MOT-tyyliin.

“EDITin keskeisin päämäärä myös jatkossa on nostaa esiin ajankohtaisia ilmiöitä ja tekijöitä nykytaiteen ja kulttuurin kentiltä, sekä valtavirrasta että marginaalista.”

Tulevana vuonna rakennamme  erilaisia juttusarjoja ja teemakokonaisuuksia. Kevään aikana julkaistaan esimerkiksi muotinäyttelyitä käsittelevä artikkelisarja, jossa muodin ja museon suhdetta käsitellään laajasti ja monipuolisesti sekä kotimaisten että kansainvälisten näyttelyiden näkökulmista. EDITin keskeisin päämäärä myös jatkossa on nostaa esiin ajankohtaisia ilmiöitä ja tekijöitä nykytaiteen ja kulttuurin kentiltä, sekä valtavirrasta että marginaalista.  Luvassa on myös pitkiä reportaaseja kansainvälisistä näyttelyistä, biennaaleista ja tapahtumista. Haluamme tarkastella mitä maailmalla tapahtuu, sillä “suomalainen” taidekenttä ei toimi eristyksissä kansainvälisistä ilmiöistä. Kotimaan kamaralla suuntaamme avoimin mielin kohti digi-Kiasman ARS17:ta ja painelemme pian innolla EMMAn Olafur Eliasson -näyttelyyn.

“Toivomme, että voimme tehdä tulevaisuudessa EDITistä entistäkin moniäänisemmän ja siksi haluamme kutsua mukaan myös vierailevia kirjoittajia.”

Entiseen tapaan EDITin yleisöön kuuluvat kaikki taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneet, jotka kaipaavat vapaampaa ja monipuolisempaa mutta silti laadukasta taidejournalismia. Palautteen mukaan EDITiä luetaan tiiviisti taidekentällä, mutta todella toivomme, että keskusteluun osallistuvat yhä enemmän myös he, jotka toimivat perinteisten taideinstituutioiden ulkopuolella. Kirjoitamme paitsi kaltaisillemme taiteen parissa työskenteleville, myös jokaiselle joka haluaa lukea taiteesta ja kulttuurista kiinnostavia, asiantuntevia ja myös hauskoja juttuja. Toivomme, että voimme tehdä tulevaisuudessa EDITistä entistäkin moniäänisemmän ja siksi haluamme kutsua mukaan myös vierailevia kirjoittajia. Heidän kauttaan entistä monipuolisemmat näkökulmat ja kirjoitustyylit pääsevät EDITissä esiin. Toimituskuntamme on koko toimintansa ajan vastaanottanut mukavan määrän juttuvinkkejä ja yhteistyöehdotuksia. Toivotamme jatkossakin kaikenlaiset ideat tervetulleiksi. Emme ajattele, että olemme aina oikeassa ja tiedämme kaiken. Sen sijaan olemme uteliaita, kuuntelemme, kysymme tyhmiäkin kysymyksiä ja haluamme oppia lisää niin taiteesta kuin siitä kirjoittamisestakin. Waka-vanhoja taidekriitikkoja emme pyri olemaan, mutta toki toivomme EDITissä julkaistavien tekstien herättävän ajatuksia, saavan aikaan oivalluksia ja nostavan esille kentän aiheita, jotka eivät ehkä muuten saisi ansaitsemaansa huomiota. EDITin maailmaantulon jälkeen taidekritiikistä on keskusteltu kentällä entistä enemmän ja erilaisia kulttuuriaiheita käsitteleviä verkkomedioita on syntynyt ilahduttavan useita. The more the merrier! Meille verkossa toimiminen on ollut alusta lähtien itsestäänselvyys, sillä haluamme olla mahdollisimman demokraattinen ja saavutettava julkaisu. Toivomme, että sekä uskolliset että uudet lukijamme löytävät meidät vaivattomasti sekä rohkenevat kysyä, kyseenalaistaa ja keskustella. Haluamme, että myös vuonna 2017 EDIT on avoin keskustelupaikka kaikille nykytaiteesta kiinnostuneille.

Anu, Rosa, Sanna, Tuomas ja Viivi

Kuva: Elias Korpak

EDIT on vuonna 2014 perustettu julkaisu, jossa kirjoitetaan nykytaiteen sisällöistä, taiteilijoista, näyttelyistä ja ajankohtaisista ilmiöistä kulttuurin kentällä.

info@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *