Pääkirjoitus
16.6.2020
Sulje
Sulje
16.6.2020
Vuosi 2020 on pian vasta puolivälissä, mutta alkuvuoden aikana maailma on ehtinyt mullistua jo useampaan kertaan. Tämän muutosten ja uuden opettelun, toivon ja toivottomuuden värittämän kevään aikana olemme uudistaneet EDITin verkkosivut. Lämpimästi tervetuloa sekä uusille että jo tutuille lukijoille.
Taiteen läsnäolo, kokeminen ja siitä kirjoittaminen tuntuu entistäkin merkityksellisemmältä ja innostavammalta poikkeuksellisen kevään jälkeen. Onkin erityisen hienoa, että voimme palata taiteesta kirjoittamisen pariin täysin uudistuneella EDITin verkkosivustolla. Nyt juttusisällöt ovat luettavissa entistä sujuvammin ja käyttäjäystävällisemmin, ja myös vuosien varrella julkaistut jutut paremmin löydettävissä. Lisäksi uudet sivut hyödyntävät visuaalisuutta entistä vahvemmin ja mahdollistavat nykytaideteosten esittelyn paremmin. EDITin uusi visuaalinen ilme on graafisen suunnittelijan Marina Vezikon käsialaa ja sivuston teknisestä toteutuksesta vastaa ohjelmoija Oscar Gómez. Uudistus on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston tuella.
Tämän vuoden yhtenä teemana EDITissä on ollut yhteisöllisyys. Kevään aikana se on saanut enemmän sävyjä ja merkityksiä kuin vielä muutama kuukausi sitten olisi arvannut. Ensin koronavirus opetti meille ”henkistä läheisyyttä”, ja viime viikkoina Black Lives Matter -liike on tuonut ihmisiä yhteen ympäri maailmaa: rasismin vastainen taistelu on osoittanut, miten paljon on edelleen tehtävänä yhteisöllisyyden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. Siinä meillä jokaisella on paljon opittavaa ja velvollisuus toimia.
EDITin työskentelyssä yhteisöllisyys on ollut alusta asti tärkeässä roolissa sekä toiminnan nimittäjänä ja henkisenä voimavarana että konkreettisesti tekstien ja sisältöjen luomisessa. Kollektiivinen toimintamme on viimeisen kuuden vuoden aikana ollut kaikkea vastuun jakamisesta yhdessä ajatteluun ja rahoitushakemusten optimoinnista hierarkioiden purkamiseen. Yhteisöllisyyden retoriikka ja suosio ei ole taiteen kentällä tai laajemmin yhteiskunnassa viime vuosina ainakaan vähentynyt. Se myös tarkoittaa, että yhteisöllistä tekemistä ja sen merkityksiä täytyy yhä vahvemmin perustella, avata ja kritisoida.
Parhaimmillaan yhteisöllisyys on voimauttavaa: se tuo tekemiseen turvaa, iloa ja kehittää ajattelua, ja sen myötä kirjoittamista. Toisaalta se on synnyttänyt myös turhautumista, kommunikaatiovaikeuksia ja kuplautumista. Tiivis yhteisö on aina samalla ulossulkeva, mitä olemme EDITin tekemisessä joutuneet paljon miettimään. EDIT sai alkunsa vuonna 2014 tarpeesta tuoda esiin sellaisia aiheita ja ilmiöitä, joita ei juuri muuten suomenkielisessä taidekritiikissä käsitelty. On selvää, että taidekirjoittamisen kentällä ja EDITissä täytyy viimein tehdä lisää tilaa rodullistettujen ja eri taustoista tulevien kirjoittajien ja taiteilijoiden äänille ja taiteelle.
Syksyllä jatkamme jälleen toimituskunnan ulkopuolelta tilattujen OP-ED-juttujen sarjaa Saastamoisen Säätiön tuella ja pyrimme tuottamaan lukijoiden toiveesta myös lisää englanninkielistä sisältöä. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia juttuaiheista, kirjoittajista ja tekijöistä.
Kiitos kaikille tukijoille ja yhteistyökumppaneille siitä, että saamme jatkaa EDITin tekemistä entistä hienommissa puitteissa. Ja ennen kaikkea kiitos kaikille lukijoille, joiden kanssa saamme jakaa taiteesta kirjoittamisen ja kokemisen.
Tervetuloa uudistuneeseen EDITiin!