Näyttelyvinkkejä Tallinnaan! – EDIT

Sulje

Sulje

Näyttelyvinkkejä Tallinnaan!

Ajankohtaisissa näyttelyissä käsitellään muun muassa kehollisuutta ja teknologian lumoa. Neljä näyttelyä kolmessa eri kohteessa – tässä tärpit Tallinnaan.

EKKM

Viron nykytaiteen museossa EKKM:ssä on esillä Maria Helen Kändin kuratoima ryhmänäyttely The Laugh of the Medusa, jonka nimi viittaa Hélène Cixous’n Medusan nauru -esseeseen.  

Katsomisen, kehollisuuden ja vallankäytön teemoja tarkasteleva näyttely lähtee liikkeelle Salla Tykän videoteoksesta Lasso (2000), jossa nuoren naisen katseen kohteena on ikkunan takana lasson kanssa taidokkaasti temppuileva mies. Kris Lemsalun hienossa ja kreisissä Holy Hello -teoksessa (2018) puolestaan psykedeelisiin kokoasuihin pukeutuneet mallinuket sukeltavat katonrajasta erityiseen porealtaaseen. 

Ryhmänäyttely The Laugh of the Medusa on esillä EKKM:ssä 17.12. saakka.

Kris Lemsalu, HOLY HELL O, 2018. Valokuva: Mark Blower​.

KUMU

Taidemuseo Kumussa nähtävässä kolmen Baltian alueen naistaiteilijan näyttelyssä Unframed: Leis, Tabaka, Rožanskaitė on mukana teoksia virolaiselta Malle Leisiltä (1940–2017), latvialaiselta Maija Tabakalta (s. 1939) ja liettualaiselta Marija Teresė Rožanskaitėlta (1933–2007). 

Runsaassa ja tiiviisti ripustetussa näyttelyssä nähdään figuratiivisia ja värikylläisiä maalauksia, sairaala-aiheita ja sisäänpäin avautuvia assemblaaseja. Näyttely keskittyy erityisesti 1970–1980-luvun myöhäisneuvostokauden ilmapiirissä tehtyihin, kunkin taiteilijan omaleimaisiin teoksiin. 

 

Melanie Bonajon When the Body Says Yes –näyttely pyrkii luomaan tilaa intiimiydelle, yhteydelle sekä kosketukselle kaupallistuvassa ja teknologisessa maailmassa. 

Näyttelyn nimikkoteos edusti Hollantia Venetsian Biennaalissa 2022. When the Body Says Yes -teoksessa ihmiset, joilla on ei-binäärinen ja queer-identiteetti, jakavat intiimejä tarinoita kehokokemuksistaan. Samalla he antautuvat kosketukselle, läheisyydelle ja hellyydelle.

Näyttelyssä on esillä myös kolme muuta videoistallaatiota, jotka kehottavat näyttelykävijää kokemaan teokset kehollisesti.

Unframed: Leis, Tabaka, Rožanskaitė on esillä Kumussa 25.2.2024 saakka ja Melanie Bonajo: When the Body Says Yes 28.4.2024 saakka. 

Marija Teresė Rožanskaitė: Keltaisia kankaita, 1991.

melanie bonajo: TouchMETell, 2019. Installaatio yhteistyössä Théo Demansin kanssa.

TALLINN PHOTOMONTH

Tallinna Kunstihoonen Lasnamäen paviljongissa on esillä Tallinn Photomonthin päänäyttely Trance. Ilari Laamasen kuratoimassa ryhmänäyttelyssä ja sen oheisohjelmistossa nähdään teoksia 17 taiteilijalta kahdeksasta eri maasta, kolme taiteilijaduoa ja yksi taiteilijaryhmä.

Trance tarkastelee teknologian lumoa ja viehätystä sekä nopean kehityksen synkempää puolta digitaalisiin näyttöihin muodostuneesta riippuvuudesta valeuutisiin, disinformaatioon ja propagandaan. 

Näyttelyn tuoreimpia teoksia on tuotannossaan usein amerikkalaista massakulttuuria käsittelevän Zody Burken Christina’s Sacrifice (2023), jossa lattialla ryömivä cowgirl-farkkuolento kurottaa kohti seinälle ripustettua miniatyyrimaalaistaloa. Elo-Reet Järvin veistokselliset nahkataideteokset taas ulottuvat 1970-luvulta 2000-luvulle. 

Ryhmänäyttely Trance esillä Lasnamäen paviljongissa 26.11. saakka. Näyttelyn päättäjäiset lauantaina 25.11. klo 18.

Zody Burke: Christina's sacrifice, 2023.

Näyttelyissä on vierailtu osana EKKM:n suomalaisille toimittaja-kriitikoille sekä taidealan ammattilaisille järjestämää tutustumismatkaa.

 

 

Teksti: Viivi Poutiainen ja Sanna Lipponen

Artikkelikuva: Chupan Atashi, sarjasta (un)mediated nature, 2010.

EDIT on vuonna 2014 perustettu julkaisu, jossa kirjoitetaan nykytaiteen sisällöistä, taiteilijoista, näyttelyistä ja ajankohtaisista ilmiöistä kulttuurin kentällä.

info@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *