Taidefanin haaveet – Haastattelussa Taidehaistelija – EDIT

Sulje

Sulje

Taidefanin haaveet – Haastattelussa Taidehaistelija

Taidekeräilyharrastuksesta alkunsa saanut, eräänlaiseksi performanssihahmoksi ja taiteenhankintapalvelun tuottajaksi kasvanut Taidehaisteilija etsii asiakkailleen teoksia sekä ylläpitää Instagram-tiliä, jossa hän muun muassa haastattelee taiteilijoita ja kertoo omasta kokoelmastaan. Huhtikuussa Galleria Loistissa avatui ensimmäinen Taidehaistelija-nimimerkin takana olevan muusikon Tapio Viitasaaren järjestemä Taidehaistelija Biennaali.

Taidehaistelijan nimimerkin takana on taidefani ja -keräilijä, lukuisissa eri bändeissä vaikuttava ammattimuusikko Tapio Viitasaari. Taidekeräilyharrastuksesta alkunsa saanut, eräänlaiseksi performanssihahmoksi ja taiteenhankintapalvelun tuottajaksi kasvanut Taidehaisteilija etsii asiakkailleen taideteoksia sekä ylläpitää Instagram-tiliä, jossa hän haastattelee taiteilijoita, esittelee heidän teoksiaan, jakaa vinkkejä design- ja taideaarteiden löytämiseen sekä kertoo omasta taidekokoelmastaan.

Huhtikuussa hän järjestää ensi kertaa Taidehaistelija Biennaaliksi nimetyn ryhmänäyttelyn Vaasankadun Galleria Loistissa. Biennaaliin hän on kutsunut 24 taiteilijaa, joiden työhuoneilla hän on vieraillut kuluneiden kahden vuoden aikana. Haastattelin Taidehaistelijaa ennen biennaalin avajaisia. Keskustelimme taidefanin haaveista ja inspiraatioista, ja siitä, miten performanssi voi laajentua sosiaalisen median ulkopuolelle.

Viivi Poutiainen Hei Taidehaistelija, mikä sinua inspiroi?
Tapio Viitasaari Kävin eilen katsomassa SIC Galleriassa Océane Bruelin ja Dylan Ray Arnoldin näyttelyä ("Swallowed Rooms" on esillä 27.4. saakka). Olin näkemästäni inspiroitunut, vaikutuin ja tuli hyvä fiilis, että huomasin kelailleeni näkemääni koko eilisen ja vielä tänäänkin. Se oli hauska näyttely!

Mutta sitten, olen myös erittäin inspiroitunut tämän näyttelyn, Taidehaistelija Biennaalin järjestämisestä. Olen tosi innostunut ja huomaan, että kokeilen mitä voisin tehdä enemmän. Kokeilen, miten tätä voi edistää ja kertoa tästä lisää. Miten saan siitä mahdollisimman hyvän kokemuksen? Se ei vie voimia, vaan ruokkii itseään. On inspiroivaa järjestää tapahtumaa, jonne kutsua ihmisiä.
VP Olet siviilissä muusikko. Miten sinusta tuli Taidehaistelija?
TV Ehkä olen aina ollut vähän Taidehaistelija. Tämä nimi on vaan annettu myöhemmin. Minulla on ollut uteliaisuus ja viehtymys esteettiseen ja kaikkeen, mitä siihen ympärille liittyy. Muistan, että olen pienenä ollut isovanhempieni luona, heillä oli kauniita esineitä marmorikuulia ja käsitöitä, jotka ovat kiinnostaneet. Minulla on ollut uteliaisuutta jäädä katsomaan jotain kaunista. Ehkä tavallaan haluan pelastaa asioita itselleni jostain. Tähän liittyy myös se, että järjestelen ja organisoin asioita. Sitä olen lähipiirissäkin aina tehnyt: haistelua, järjestelyä ja se on aina ollut osa minua.

Musiikissa olen ammattilainen, mutta "taidehaistelussa" mulla ei ole sitä taakkaa, mitä olisi, jos olisi vaikka kuraattorin tai toimittajan koulutus. Käytän sitä ”taidehaistelija” sanaa, koska se ei juuri tarkoita niitä. Se on ollut harrastus, josta on tullut osittain performanssi. Se tuntuu hauskalta ja antaa tilaa tehdä asioita, joita en niin helposti tekisi omalla nimelläni.

Taidehaistelija Biennaali 2025, 4.–14.4.2025, Galleria Loisti. Valokuva: Kira Björklund.

VP Oletko mesenaatti? Vai ohjaako sinua ennemminkin taiteen fanius ja keräilijyys?
TV Teen impulsiivisia hankintoja edelleen. Käyn näyttelyissä, selailen huutokauppojen taidevalikoimaa. Sitä on kiva tehdä myös muille. Taiteessa on paljon, mikä innostaa minua ja fanitan teoksia ja taiteilijoita. Ikään kuin bändifanituksessa, siinä on jotain lapsellista tai teinimäistä. Fanius on ehkä syyttä suotta nolo sana joissain piireissä.

Ei mulla niin paljon rahaa ole, että olisin perinteinen mesenaatti! Voisin olla 'kevyt mesenaatti'. Olen ministi mesenaatti ja isommin fani.

Kiitos meidän hallituksemme, taiteen ja kulttuurin tukemisesta tulee koko ajan kapeampaa ja ahtaampaa, jopa anarkistisempaa. Myös yksilötasolla ajattelen, että holistiseen elämään kuuluu myös taide ja kulttuuri – ja niiden tukeminen. Ainakin fanittamalla.
VP Mistä sinulle tuli idea järjestää biennaali? Nimestä voi päätellä, että näyttelyt jatkuvat kahden vuoden välein. Onko tämä tavoitteenasi?
TV Idea tuli siitä, että halusin johtaa tekemäni studiovisiitit johonkin konkreettiseen. Käyn taiteilijoiden työhuoneilla, keskustelen heidän kanssaan ja saan niistä paljon irti. Olen intuitiivisesti kysellyt taiteilijoilta ja käynyt heidän luonaan ilman strategiaa.

Koin, että pelkkä some ei riitä ja halusin tuoda tämän myös tosielämään. Paras keino saattaa ihmisiä yhteen oli saada aikaan oikean elämän keskusteluja ja tapahtumia. Myös ajatus siitä, miltä nämä kaikki teokset näyttävät yhdessä, inspiroi.

Biennaali on nimenomaan lupaus, jota aion toistaa joka toinen vuosi. Se antaa jatkuvuuden tunteen, että tämä voi laajentua. Tai voi myös pienentyä.

Myös sattumanvaraisuus näkyy ripustuksessa. Ripustuksessa kaikki teokset ovat yhdellä seinällä. Mulla on aika maksimalistinen ajattelutapa. Rakastan esimerkiksi kierrätyskeskuksia, koska niissä on niin helvetisti tavaraa. Haluan, että ripustuksessa se on vaan täynnä kaikkea sitä, mitä pidän kauniina. Haluan esitellä teokset, miten itse näen ne. Salonkiripustus on varmaan se sana, mutta pidän myös kirpputoreista.
VP Voisiko tätä ajatella hypoteettisena kokoelmanäyttelynä?
TV Joo! Toi on hyvä. Taidefanin haavekokoelma. Tämä on hypoteettinen kokoelmanäyttely. Eihän kaikkea tarvitse omistaa. Enkä voi omistaa kaikkea, mutta ehkä tässä voin kymmeneksi päiväksi saada ne teokset. Vahdin niitä siellä gallerialla.
VP Taidehaistelija on tähän asti toiminut pääasiassa Instagramissa, mutta tällä hetkellä monet pohtivat poistumista somealustoilta. Entä koetko, että tapahtumat "oikeassa elämässä" ovat ratkaisu tähän?
TV Pitää vaan opetella myös uusia tapoja. Kysehän on siitä, että missä ihmiset ovat ja missä itse olen. Huomaan, että samaan aikaan mietin mihin siirtyä ja odotan sitä. Koen, että tämä on ratkaistavissa.

Esimerkiksi Post Barissa tulee olemaan joka kuun ekana torstaina (8.5. ja 5.6.) Taidehaistelijan avajaisjatkot, jotka minä hostaan.

Koen, että livetapahtumat kiinnostaa ihmisiä! Kannattaa kokeilla ja järjestää. Ei pidä ajatella, että ihan kaikki on muuttunut kriisien ja muiden takia.
VP Mistä haaveilet Taidehaistelijana?
TV Haaveilen, että Taidehaistelija on joskus telkkarissa. Se voi olla minä tai joku muukin. Tavallaan se on banaalia ja kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta haaveilen, että taiteelle tulisi tv-ohjelma.

Taidehaisteilijalle voisi olla performatiivista tilaa laajemmaltakin. En vielä tiedä, mitä se on tai mitkä ne keinot on. Kuitenkaan Instagram ei ole pelkäästään se paikka, jossa haluan liikkua ja vaan tehdä lisää asioita.

Haaveilen myös, että saisin tehtyä podcastin. Ajattelen, että myös taidepodcasteja voisi olla enemmän. Haluan uusia medioita – ainakin kokeilla!

Taidehaisteilija Tapio Viitasaari. Valokuva: Ilkka Saastamoinen.

Taidehaistelija Biennaali 2025
4.–14.4.2025
Galleria Loisti, Vaasankatu 15, Helsinki

 

Biennaaliin osallistuvat taiteilijat Anna Niskanen, Eeva Lietonen, Jaakko Hukkanen, Taru Happonen, Eetu Sihvonen, Olga Dmitriev, Jenni Yppärilä, Milja Havas, Liina Aalto-Setälä, Frans Nybacka, Haliz Yosef, Harriina Räinä, Joni Kärkkäinen, Riikka Anttonen, Inka Bell, Adele Hyry, Tuuli-Anna Viitanen, Milla Aska, Onni Alanko, Paul Gustafsson, Sirkku Rosi, Miro-Benjamin Lindström, Mariam Falaileh ja Rasmus Mäkelä.

 

Artikkelikuva: Viivi Poutiainen.

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.