Come Back as a Flower – EDIT

Sulje

Sulje

Come Back as a Flower

Elina Suoyrjön kuratoimassa ryhmänäyttelyssä ‘Come Back as a Flower’ lähtökohtana on kuubalaissyntyisen Ana Mendietan Silueta -valokuvasarja 1970-luvulta. Monipuoliset tekniikat, sekä uusi ja vanha asettuvat näyttelyssä toinen toistensa rinnalle saumattomasti ja teoksissa toistuu Mendietan performanssiin, maataiteeseen, ekofeministiseen spiritualistiseen ajatteluun sekä dokumentaatioon perustuva työskentelytapa.

Elina Suoyrjön kuratoima ryhmänäyttelyn Come Back as a Flower lähtökohtana on kuubalaissyntyisen taiteilijan Ana Mendietan (1948–1985) Silueta -valokuvasarja (1973–1977). Mendieta käsitteli teoksissaan muun muassa ihmisen ja luonnon suhdetta, henkilökohtaisen poliittisuutta, identiteetin kerrostuneisuutta, mystisistä henkisyyttä ja taiteen materiaalisuutta.

Ryhmänäyttelyn voi nähdä rakentavan vuoropuhelua Mendietan valokuvien ja muiden tilassa esillä olevien teosten välille. Mendietan teokset kehystävät myös ryhmänäyttelyn teemaa. Näyttelyssä monipuoliset tekniikat, sekä uusi ja vanha asettuvat toinen toistensa rinnalle saumattomasti. Esillä on teoksia 1950-luvun alusta aina vuoteen 2021 saakka. Tähän seikkaan ei kuitenkaan tule kiinnittäneeksi huomiota, eikä tällä ei tunnu olevan edes merkitystä. Come Back as a Flower onkin kokonaisuutena yhtäaikaa ajaton ja ajankohtainen. Mendietan kuvien teemat kuten poliittinen aktivismi, ekofeminismi ja antirasismi tuntuvat juuri nyt oikeastaan ajankohtaisemmilta kuin koskaan. Näyttelyn teoksissa toistuu monesti Mendietan performanssiin, maataiteeseen, ekofeministiseen spiritualistiseen ajatteluun sekä dokumentaatioon perustuva työskentelytapa.

Vain 36-vuotiaana jokseenkin hämärissä olosuhteissa menehtyneen Mendietan 40 vuotta vanhat valokuvat myös näyttävät hämmästyttävän ajankohtaisilta. Ei olekaan yllätys, että kuville on löytynyt uutta nuorta yleisöä internetin kautta. Samaa henkeä voi aistia esimerkiksi provokatiivisen Ren Hangin (1987–2017) valokuvissa. Äärimmäisen valoherkät värivedokset on tehty aikana, jolloin taidevalokuva tarkoitti vielä lähes aina mustavalkoisia hopeagelatiinivedoksia. Hauraita kuvia on suojeltu vaihtamalla ripustuksen teoksia aika-ajoin näyttelyn kuluessa. Näin ollen käytännön sanelema toimenpide on omalla tavallaan vaikuttanut näyttelyn muotoutumiseen.

Näyttelylle soundtrackin luo nigerialaissyntyisen Evan Ifekoyan videoteos Contoured Thoughts (2019). Ifekoyan teokseen säveltämä meditatiivinen musiikki säestää miellyttävästi koko hämärästi valaistua näyttelysalia. Se on pienimuotoinen tutkielma, jossa aika tuntuu pysähtyvän. Ifekoya yhdistää teoksessaan muinaista, ikiaikaista tämän päivän esteettisiin viittauksiin. Klassiset neljä elementtiä – maa, vesi, ilma ja tuli – puolestaan juurruttavat teoksen kiinni perusasioiden äärelle.

Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat HAMin kokoelmista ja niiden ulkopuolelta. Mukana on myös vartavasten komissoituja täysin uusia teoksia. Teoksissa toistuvat luonnonläheiset elementit ja luonnon materiaalit kuten puu, mehiläisvaha sekä kivi. Veistosten muodot ovat usein orgaanisia ja pyöreitä – aivan kuin jonkinlaisia suuria siemeniä – kuten Catharina Kajanderin veistoksissa. Toisaalta myös materiaalilähtöisyys on näyttelyn teosten keskiössä, kuten esimerkiksi Elina Vainion mehiläisvahasta ja eteerisistä öljyistä tehdyssä, lattiasta kattoon ulottuvassa, pilarimaisessa Helio-installaatiossa (2021).

Näyttelyn ohessa on julkaistu myös tyylikäs e-kirjajulkaisu. Julkaisu avaa kiinnostavasti näyttelyn teosten taustoja ja siihen on hyvä palata näyttelyn katsomisen jälkeen. Julkaisussa kuraattori Elina Suoyrjö kirjoittaa hienosti: “Mutta kuten sanottua, tämä ei ole siististi paketoitu tarina: materiaalisuus, muoto, hengellisyys, politiikka ja muut ennalta-arvaamattomat mielleyhtymät risteilevät kokonaisuudessa herkeämättä.”

 

Come Back as a Flower
Ana Mendieta, Melanie Bonajo, Carola Grahn, Eva Gyldén, Evan Ifekoya, Emma Jääskeläinen, Catharina Kajander, Essi Kausalainen, Anne Koskinen ja Elina Vainio

20.8.2021–9.1.2022
HAM mix
HAM Helsingin taidemuseo

 

Artikkelikuva: Ana Mendieta, Silueta Works in Mexico, 1973-1977
© kuva: HAM / Hanna Kukorelli

Evan Ifekoya: Still from Contoured Thoughts, 2019 © Courtesy of Evan Ifekoya and LUX, London

Olen taidehistorioitsija ja mielessäni ovat usein taiteen välittämiseen ja sosiologiaan liittyvät kysymykset. Tällä hetkellä työskentelen korkeakouluhallinnon parissa, aiemmin muun muassa museoissa ja gallerioissa. Lähestyn taidetta katsoen, kuunnellen ja keskustellen.

viivi@editmedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *